Kultúra

Bruce Campbell: Néha hagynod kell, hogy feltolják a fejed egy hulla hátsójába

Campbellt - tekintélyes filmográfiája ellenére - elsősorban a kultikus Gonosz halott-filmekben alakított Ash Williams figurájáról ismerjük. A véres, őrült horrorvígjáték-franchise tavaly sorozatformában tért vissza, az Ash vs Evil Dead a filmek eseményei után 30 évvel vette fel a fonalat, és sikerült neki a csaknem lehetetlen: nem csupán hozta a mozik színvonalát, de képes volt tovább emelni a lécet. Az itthon a Cinemaxon futó sorozat hamarosan induló új évadáról beszélgettünk. Spoilermentes interjú.

Miután a filmekben és most a sorozat két évadában is eljátszottad Asht, nem unod még a karaktert? Kedveled még ezt a pasit?

Egyáltalán nem unom a karaktert, sőt, a kedvenc karakteremmé vált, akit valaha játszottam. Ahogy kiterjesztem a figurát, és egyre jobban megismerem, egyre érdekesebbé válik a szememben. Mert olyan sokat azért nem tudtunk Ashről, afféle kétdimenziós figura volt. A harmadik dimenzió hozzáadása az, amiért csinálom.

Ash egy esszenciálisan hitvány karakter. Hogyan tudtad oldani ezt úgy, hogy közben ne veszítsd el a hitványságát?

Remélem, hogy Ash mindig is egy pojáca marad, egy idióta, aki borzalmas hibákat követ el. De ezzel együtt észreveheted az emberséget, amikor Ash olyan döntéseket hoz, amelyek a nagyobb jót szolgálják, vagy amikor a saját életét veszélyezteti valaki másért. Így Ash lassan átváltozik igazi hőssé. Most még kelletlen, tökéletlen hős. De azt gondolom, idővel egyre jobb emberré válik, és ez a lényeg.

Részt vettél Ash fejlődéstörténetének, hátterének megírásában?

Az első film 1979-ben volt, ez nagyon sok idő, ez alatt eléggé beleástam magam a karakterbe. Az írásban is részt veszek, fontos, hogy a forgatókönyvírók és a színészek szinkronban legyenek a karakter kapcsán. Azt gondolom, elkezdtük ezt a folyamatot, és egyre tovább fogjuk fejleszteni Asht, a mítoszát. Mert, bár egy idióta, mégiscsak beleírták a Necronomiconba, ősi könyvek jövendölték meg. Van tehát benne valami mitikus, ezt a szálat fogjuk tovább bontogatni.

Mit lehet tudni Ash eredetéről? Miért szerepel a könyvben?

Ahogy az évad előre halad, egyre többet fogunk megtudni erről. Asht megjövendölték, nem csak egy sima szereplő. Olyan karakter, akihez valami mitológia kapcsolódik, és erről egyre több és több derül majd ki, ahogy arról is, hogy miért jövendölték meg és mi a szerepe. Ezt nagyon lassan fedhetjük csak fel, nem akarjuk egyszerre elárulni az egészet, de annyit nyugodtan kijelenthetek, hogy Ash több mint egy egyszerű idióta.

Az új évadban van egy zseniális jelenet, mely egy hullaházban játszódik. Anélkül, hogy bármit elspoilereznénk, mesélnél erről a jelenetről, kinek az ötlete volt, honnan jöttek a gegek, hogy zajlott a forgatás?

Az eredeti ötlet Ivan Raimitől származik, aztán az írócsapat fejlesztette tovább a showrunnerrel, Craig DiGregorióval. A jelenet eredetileg persze nem volt olyan őrült, mint amilyen most, folyamatosan újabb dolgok kerültek bele, mert az írók kb. úgy voltak vele, hogy

várj csak egy kicsit, csináljuk meg ezt is. És ha már itt vagyunk, még ezt is tegyük bele.

Szóval felvenni – gondolhatod – igazi, változatos kínszenvedés volt, nagyon komoly kihívást jelentett. De azt gondolom, a szórakoztatás célja épp az, hogy emlékezetes dolgokat hozzunk létre.

Ha már a hullaházi jelenetről beszélünk: a sorozatban nem cenzúráztok semmit. Eddig sem, a második évaddal pedig láthatóan még magasabbra tettétek a lécet. Volt bármi aggály a Starz (a sorozatot gyártó és forgalmazó tévéhálózat) részéről?

Azt gondolom, hogy az Ash vs Evil Dead vonzereje abban is áll, hogy nincsen benne cenzúrázott tartalom. Az, hogy tudod, hogy amikor a sorozatra kapcsolsz, nem tudhatod, mi fog történni. Ez pedig izgalomban tartja a rajongókat. Mi fog történni? És a válasz többnyire az, hogy valami elég rossz dolog. Nekünk pedig öröm, hogy ezt megadhatjuk a nézőknek, mert annyi mindent cenzúráznak. Ha a széria bárhol máshol futna, már rég kizsigerelték volna, semmi köze nem lenne ahhoz, amilyen most. A Starz remek partner. Megértették, hogy a rajongók cenzúrázatlan tartalmat akarnak, és hogy mekkora és milyen erős a rajongóbázis. Amikor el kellett döntenünk, hogy kit válasszunk partnernek, a legfontosabb szempontunk a kreatív szabadság volt, és az, hogy lehessünk sértők. Hogy kimondhassunk bizonyos szavakat, vagy megtehessünk olyan dolgokat is, amiket más show bottal sem piszkált volna meg. Nagyon jók voltak hozzánk, és remélhetőleg ezt meg tudjuk hálálni egy jól sikerült szériával.

ash_vs_evil_dead_villa

Lee Majors alakítja Ash apját. Milyen az ő kettejük kapcsolata?

Rossz, nagyon rossz, és egyre rosszabb lesz, mert nagyon is jól elvoltak úgy, hogy nem kellett egymásról tudomást venniük. Sok ilyen család van, és ez mindig nagyon tragikus. De abszolút logikus, hogy Ash, ez a tökéletlen hős, nem jön ki a családjával. Az apja azt hiszi, hogy Ash tettei miatt magányos, hogy azért nem akart senki vele lenni, mert azt hitték, a fia sorozatgyilkos. Emellett még rivalizálnak is, ezért volt fontos, hogy Lee Majors elvállalja a szerepet, mert olyan karaktert akartunk, akiről süt, hogy nőcsábász. Megkerestük, és becsületére legyen mondva, azt mondta, hadd nézze meg az első évadot, mielőtt válaszol. Ez a horror-kategória nem igazán az ő műfaja, de végül azt mondta, hogy végigröhögte az egészet, és ez meggyőzte. Lee nagyon jó, remek humora van, és igazán szerencsések vagyunk, hogy velünk tartott.

A filmekben és a sorozat is komoly fizikai teljesítmény volt részedről. Hogyan készültél fel?

Nyújtasz, az a helyzet. És soha nem elég, meg is húztam a térdízületem idén. Aztán, természetesen, miről szólt a forgatás utolsó két hete? Verekedésről. Semmi másról, csak harcjelenetekről. Szóval fizikailag igazi rémálom a sorozat. De a történet ezt követeli meg. Van egy jelenet, ahol a saját kocsim gázol el. Gondolkodtam, hogy hogyan is fog ez működni, rákérdeztem a csapatnál, és elmondták, mit szeretnének. Erre én:

– Oké, a jelenet szerint tehát átesek a motorháztetőn és felcsattanok a szélvédőre?
– Nos, igen.
– Hát… akkor csináljuk.

Szóval kitaláltuk, hogy tudjuk felvenni, de aztán rögtön meg is bántam az egészet, mert miután egyszer felvetted egy bizonyos szögből, utána még három-négy különböző szögből újra fel kell venni. Szóval az egy nagyon, nagyon hosszú forgatási nap volt. Ez ilyen, de nem nincs más út. Szóval mostanában a fizikoterápia a legjobb barátom.

Producere is vagy a sorozatnak. Ha valamit nagyon nem akarsz megcsinálni, van beleszólásod.

Producerként mondhatnék nemet. Mégis: nézőként kell gondolkodnom, meg kell kérdeznem magamtól, vajon a nézők szívesen látnának egy ilyen őrült, röhejes jelenetet? És a válasz az, hogy azt hiszem, igen. Szóval néha hagynod kell, hogy feltolják a fejed egy hulla hátsójába. Nincs más módja annak, hogy eljátszd Ash karakterét. Néhány nagyon kellemetlen dolog fog veled történni. De azt gondolom, a többi színésznek is jócskán kijutott idén. Lucy (Lawless) különösen rosszul járt, amikor az egyik lény ráböfögött egy csomó nyálkás, undorító, ragacsos, folyós anyagot, azt mondta, rosszabb volt, mint a vér. Kelly karakterének (Dana DeLorenzo) volt egy jelenete, amihez majd’ száz liter vért használtak el, tetőtől talpig vérben állt. Ray Santiagónak, aki Pablót alakítja, szintén elég kemény volt a második évad, mert egyre közelebb kerül benne a túlvilághoz, így ő maga is meg fog tapasztalni valamennyit az elátkozottak szenvedéséből. Mindenkinek elég komoly kihívás ez az évad. Szóval reméljük, hogy a közönség élvezi majd, mert mi nem feltétlenül élvezzük.

ash_vs_evil_dead_pablo_kelly

Ash karaktere egyre dühösebb a saját öregedése miatt. Te hogy vagy ezzel?

Színészként megvan az a különleges lehetőségünk, hogy visszatekintsünk, és láthassuk magunkat fizikai állapotunk csúcsán, húsz, harminc évvel ezelőtt. Ez a színészlét szépsége és borzalma. Az öregedéssel kapcsolatban nagyjából ugyanúgy érzek, mint Ash. Jobban fájnak dolgok, nehezebb megtanulni a szövegeket, nem bírok annyi ideig talpon lenni. Ez pedig elég határozottan emlékeztet a saját halandóságomra.

Bruce Campbell helyett Asht kérdezem: mi a legnagyobb dolog, amit elértél az életedben?

Jó sokat szexeltem.

Vannak olyan dolgok, amiről úgy gondolod, nagy teljesítmény volt?

Persze. Volt egy csaj, aki tökrészeg volt, hazavittem, és nem próbáltam meg rámászni. Úgy gondolom, ez elég nemes dolog volt.

Beszéltél a rajongókról, hogy mennyire rajtuk múlt a történet sikere. A kultusz viszont egyértelműen nőtt az évtizedek során, és új generációk lettek Ash rajongói. Miben másak a mai rajongók, mint a ’80-as, ’90-es évekbeliek?

Úgy látom, a rajongók eléggé hasonlóak. Ash olyan figura, akivel az átlagnéző azonosulni tud, mert nincsenek különleges képességei. Azt például tudom, hogy én, amikor egy szuperhősfilmet nézek, ami ma tényleg a csapból is folyik, sokkal nehezebben azonosulok egy szuperhőssel, mert ők nekem nem elég tökéletlenek. Ash nem tud repülni, nem lát át a falakon, nincsenek szuperképességei. Nem CIA vagy FBI ügynök. Csak egy idióta jó nagy pofával, aki próbálja megmenteni a világot. Azt hiszem, ez az, ami életben tartotta a kultuszát az utóbbi években.

Ash sikere annak idejében nem Amerikában indult, hanem az Egyesült Királyságban. Van esetleg olyan terv, hogy Asht és a történetet Európába hozzátok?

Mindig hálásak leszünk Anglia Anyának, amiért beindította a Gonosz halottat. Ők voltak az elsők, akik befogadták. De szerencsétlenségére Ash mint karakter kvintesszenciálisan amerikai. Azt persze lehetne, hogy őt magát Európába hozzuk, végül is, ne felejtsük el, hogy Ash képes lehet az időutazásra. Szóval soha ne mondd, hogy soha. Lehet, hogy Ash egyszer csak úgy bukkan fel, mint a connecticuti jenki Artúr király udvarában. Ki tudja?

ash_vs_evil_dead_flirty

Az Ash vs Evil Dead második évada az amerikai premierrel egy időben, október 3-án már feliratosan nézhető lesz az HBO GO-n, később pedig a Cinemaxon és az HBO-n is fut majd.

 

Olvasói sztorik