Kultúra

Sólyom alakú repülőteret adták át a világ egyik utolsó diktatúrájában

Sólyom alakú repülőteret adták át a világ egyik utolsó diktatúrájában

A Szovjetunió széthullása után épp negyedszázaddal ezelőtt, 1991-ben függetlenné vált Türkmenisztán lakói már-már úgy érezhették, hogy országuk elindul a fejlődés útján, de a Türkmén Kommunista Párt utolsó első titkára, Szaparmurat Nijazov ragadta magához a hatalmat, aki 2006-ban bekövetkezett haláláig masszív személyi kultuszt és diktatúrát alakított ki: várost, repülőteret, meteoritot neveztek el róla, saját magáról, illetve családtagjairól készült szobrok árasztották el az országot, Ruhnama címmel erkölcsi és lelki útmutatót írt a népnek, sőt, még a hónapokat és a napokat is átnevezte.

Halála után az országban örökös hiányában hatalmi vákuum alakult ki, de végül Nijazov helyettese, Gurbanguly Berdimuhamedov került a vezetői pozícióba. Ő ugyan próbál megszabadulni elődje örökségétől, de a földgázexportból szerzett óriási profitot ő sem használja épp a legbölcsebben.

askabat-uluslararasi-havaalani-slider-04
askabat-uluslararasi-havaalani-slider-01

Ennek legújabb bizonyítéka a főváros, Asgabat közelében néhány nappal ezelőtt átadott repülőtér, mely formájával a Közép-Ázsiában máig népszerű solymászatra utal.

TURKMENISTAN-AIRPORT-ECONOMY
Ashgabat International Airport opening ceremony
Fotók: Igor Sasin/AFP, Mehtap Yilmaz/Anadolu Agency és Polimeks
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik