Kultúra

Fura arcú, négyezer éves szobrot talált egy szibériai horgász

Nyikolaj Taraszov két évvel ezelőtt egy barátjával horgászott a szibériai Tiszul közelében, mikor egy furcsa dolog akadt a hálójába. A férfi először azt hitte, hogy csak egy hosszúkás kővel van dolga, de közelebbről megnézve egy arcot fedezett fel rajta.

Fura arcú, négyezer éves szobrot talált egy szibériai horgász 1

Azonnal megmosta az apró, alig tízcentis tárgyat, amiről hamarosan kiderült, hogy valójában egy rémisztő arcú, mandulaszemű, telt ajkú szobrocska.

“Bevittem aztán a helyi múzeumba, ahol a szakértők örömükben ugrálni kezdtek.” – mondta.

Ennek már két éve, a szakértők pedig azóta már számtalanszor megvizsgálhatták a szobrot, melyről kiderült, hogy korábban még csak hasonlót sem találtak, kora pedig közel négyezerkétszáz év lehet.

inside Nikolay
A horgász

Az arckifejezés keménysége azonban ennél is szokatlanabb, hiszen a bronz-, illetve újkőkori szobrok közt ez egyáltalán nem megszokott, hiszen a szobrok a legtöbbször kifejezéstelen tekintettel merednek maguk elé.

Fura arcú, négyezer éves szobrot talált egy szibériai horgász 3

Az agancsból faragott alkotás jó eséllyel valamiféle pogány isten képmása, vagy gonosz szellemeket távol tartó lényt ábrázoló csörgő lehet – ilyeneket korábban a háromszáz kilométerre fekvő Itkol-tónál egy gyermeksírban már találtak, de a hasonlóság ebben az esetben is csak részleges.

A tárgyba egy apró lyukat is fúrtak, így lehetséges, hogy egy fára, vagy bölcsőre függesztették, hogy ott fejtse ki a hatását.

Fotók: The Siberian Times

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik