Kultúra

Rövid, de mellbevágó A fehér király új előzetese

Nagyon erős alkotásnak ígérkezik a Dragomán György könyvéből forgatott mozifilm.

A júniusi első előzetes után beállt csendet követően most új teaser trailer érkezett a Dragomán György 2005-ös A fehér király című művéből forgatott adaptációhoz. A filmből most is csupán pillanatokat kapunk, ám ennek ellenére igencsak meggyőző az előzetes.

A fehér király főhőse egy tizenegy éves kisfiú, Dzsata, akinek édesapját egy nap a szeme láttára hurcolják el a Duna-csatorna munkatáborába. Az apja hiányát és az elhurcolás köré épített családi hazugságokat vagy titkolt történeteket nehezen viselő fiúnak szembesülnie kell a felnőttség terheivel. Dzsata a gyermekkor értetlen-ártatlan optimizmusának és a felnőttség reménytelenségének határhelyzetében még képes arra, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat. A hol vicces, hol tragikus történetből kirajzolódik egy abszurd, de gyerekszemmel mégiscsak szép világ, amely inkább elemeiben, mint konkrét történelmében azonos a kora ’80-as évek Erdélyével és Romániájával.

A fehér királyt az évek során harminc nyelvre fordították le és számos ország mellett az Egyesült Királyságban is kiadták, így kerülhetett az angol rövidfilmes Alex Helfrecht kezébe, akit annyira megihletett, hogy elhatározta, nagyjátékfilmet készít belőle. A Helfrecht és az ugyancsak filmes hitvese, Jörg Tittel rendezésében készült adaptációban Dzsatát a 12 éves Lorenzo Allchurch, míg a női főszereplőként az anyját a modellből lett színésznő, Agyness Deyn alakítja. A mellékszereplőket olyan kiváló színészek játsszák, mint Olivia Williams, Jonathan Pryce, Fiona Shaw, Greta Scacchi és Ross Partridge.

A brit produkcióként készült, de Magyarországon forgatott A fehér király (angolul The White King) június 18-án debütált az Edinburgh-i filmfesztiválon, azonban mozis forgalmazásról és így hazai bemutatóról egyelőre nem érkezett információ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik