Kultúra

Bemutatóval és szabadtéri programokkal indul az Opera új évada

Keresztesi Ferenc
Keresztesi Ferenc

szárnyas hírvadász. 2016. 09. 13. 09:30

A 2016/17-es évadban számos különlegességgel várja majd a közönséget a Magyar Állami Operaház.
Korábban a témában:

A 2016/2017-es Magyar Évad előfutára a Két nő című mai opera hazai premierje a MoltOpera társulat előadásában. A legfrissebb nagybemutatók előtt emellett összesen kilenc időpontban játszanak háromféle egyfelvonásos vígoperát az Opera sarkánál kialakított Dalszínház utcai Szfinx-színpadon. A szabadtéri programok a szeptember 17-18-i autómentes hétvégén kezdődnek délutánonként 14 órától, este héttől mindkét nap OperaMozit vetítenek az Andrássy úton. Elsőként a Hunyadi Lászlót, majd A hattyúk tava című balettet az Opera művészeinek előadásában – jelentette be a dalszínház hétfőn.

Szombat éjjel, a Színházak éjszakáján mutatják be Gryllus Samu Két nő című operáját. Az éjjel 11-től, majd hajnali fél egytől is látható előadás érdekessége, hogy a cselekmény nem egyetlen helyen játszódik, hanem végigvonul az Operaház tereiben. Az előadás korhatáros, felnőtt nézők részére készült. Másnap, 18-án a nagyteremben lesz látható az Eszéki Horvát Nemzeti Színház Zrínyi Miklós című vendégjátéka, amelynek Ivan Zajc horvát komponista szerezte a zenéjét.

Az autómentes hétvégén találkozhatnak az operarajongók először az Opera Esély-standjával, amely szeptember 17-18-19-én déltől este hétig tart nyitva a dalszínház épülete előtt. A háromnapos akció keretében az évad öt kiemelt előadásának valamelyikére két jegy vásárolható Erkel-áron az Operaházba. A lehetőségek között a Faust, az Anyegin balett, az André Chénier, A kalóz című balettelőadás és a Háry János szerepel.

Az Opera 2016/17-es évadának egyik plakátja. Fotó: Opera

A nemzetközi hírű lírai baritonnal, Orendt Gyulával indul 19-én a színház tehetségröptető sorozata. A fiatal művész, aki a berlini Staatsoper társulatának tagja, az Erkel Színházban Schumann-, Mahler- és Kodály-műveket ad elő, zongorán közreműködik Hartmut Höll, Dietrich Fischer-Dieskau német bariton egykori kísérője.

Az Operaház Székely Bertalan termében Sáfár Orsolya, Wiedemann Bernadett (ének) és Virág Emese (zongora) várja a közönséget a Széchenyi István225 című koncerttel 21-én, Széchenyi István születésének évfordulóján. Az esten Széchényi Imre szerzeményei mellett Liszt-művek is elhangzanak. Műsorvezető Kovács Sándor zenetörténész.

Az Andrássy úti nagyszínpadon 24-én 17.45-kor kezdődik az évadnyitó főműsor. A köszöntők után az Opera balett-társulata a Kibillent harmóniák című kompozíciót adja elő, majd az opera és a balett csillagai látványos bevonulással térnek vissza az épületbe a nyári szünet után. Az esti Traviata-bemutatót nagy kivetítőn tekintheti meg a mintegy 1200 vendég a lezárt aszfaltúton kialakított nézőtérről, 22 óra után pedig videoinstallációkat láthatnak az Operaház homlokzatán. A bő nyolcórányi szabadtéri évadnyitány nézőit Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter főigazgató köszönti.

Az Erkelben 25-én lép színpadra Jonas Kaufmann tenor nyolc magyar fachtársával együtt Simándy József születésének 100. évfordulója alkalmából. A kilenc tenort felvonultató koncert délután három órakor kezdődik, majd aznap este 19.30-tól a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálaestje várja az érdeklődőket az Operaházban.

Az Opera 2016/17-es évadának egyik plakátja. Fotó: Opera

A 75 éves Medveczky Ádám karmester köszöntése volt a Magyar Évad ünnepélyes felütése a 11-én megrendezett OperaVacsorán. A vasárnapi alkalomra idén először gyűltek az Operaházba a Nemzet Színészei, a Mozgókép Mesterei, a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai, a Nemzet Sportolói és az Opera Mesterművészei. Az OperaVacsorára ezentúl minden esztendőben meginvitálják a kitüntetetteket, emellett – ahogy már idén is – meghívást kapnak a főváros, az Opera épületeinek otthont adó kerületek, az intézményt fenntartó minisztérium és a megyei jogú városok vezetői is.

Ókovács Szilveszter főigazgató az eseményen jelentette be az Operai Jogú Városok program indulását, amelynek keretében a honi megyei jogú és egyes határon túli városok az Opera tartós partnerei lehetnek. A 2017/18-as évadtól mind a 23 magyar nagyváros és Budapest számára is megnyílik a lehetőség, hogy minimum 200, maximum 500 darab négyelőadásos bérlet megvásárlásával az Erkel Színház legjobb helyeit válthassák meg az általános bérletezési kampány előtt.

Az adott bérletet a városról nevezik el, és a bérlet előadásainak estéin az ország legnagyobb színháza a helység népszerűsítéséért dolgozik, amire imázsfilm-vetítéssel, reklámanyagokkal, turisztikai ajánlatokkal, képekkel, filmekkel, prezentációval készülhetnek a városok. A programba történő jelentkezés határideje 2016. december 31., a lehetőséget 1 + 1 opciós évadra hirdetik. A határon túli városok közül Pozsony, Kassa, Munkács, Beregszász, Kolozsvár, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Eszék lakosai fél áron juthatnak a bérletekhez. A program kiemelt városa az Erkel Ferenc születési helyeként is ismert Gyula, amely szintén “operai jogot” kapott.

További információk és részletes program az Operaház weboldalán olvasható.

Forrás: Opera via MTI
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.