Kultúra

A valaha épített legnagyobb távcső magasabb volt egy toronyháznál

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 13. 14:33

A Szajna partjától néhány méternyire, a párizsi csillagvizsgáló raktárában körülnézve minden bizonnyal számos fura dologra akadnánk, de leginkább egy egész sornyi láda tartalma kelthetné fel a figyelmünket, melyekben a valaha épített legnagyobb lencsés távcső (= refraktor) részei találhatóak, köztük két óriási, 125 cm átmérőjű lencse is.

A tévétoronynak is beillő távcső építését az 1900-as világkiállítás első terveinek elfogadása után, 1892-ben kezdték meg, a cél pedig egy legalább olyan lenyűgöző alkotás készítése volt, mint a három évvel korábbi világkiállítás bejáratához épített Eiffel-torony.

A világkiállítás megrendezését a németek is fontolgatták, így a franciáknak gyorsan kellett cselekedniük, mivel úgy tartották, hogy a rendező ország az egész század gondolkodását meghatározza majd, ezt a posztot pedig eszük ágában sem volt meghagyni a németeknek.

A Palais de l’Optique-ban felállított távcső két, cserélhető objektívvel rendelkezett, melyek egyikével fotókat készítettek, a másikat pedig az ég kémlelésére használták. Ez egy kissé bonyolult művelet volt, hiszen a távcső a talajjal párhuzamosan futott, így egy bonyolult tükörrendszert építettek ahhoz, hogy a csillagokat tanulmányozhassák vele.

Az óriási, mintegy hatvan méter hosszú teleszkóp szemlencséje egy sínrendszeren feküdt, és egy másfél méteres távon mozgatva tette lehetővé a fókuszálást.

Az egy éves kiállítási idő alatt alig néhány tudományos mérést végeztek vele: napfoltokat és csillagködöket vizsgáltak, valamint nagyfelbontású képeket készítettek a Hold felszínéről, de hamar kiderült, hogy a szerkezet sokkal inkább egy méregdrága marketingfogás, mint egy csillagászati eszköz.

A kiállítás ideje alatt tömegek nézték meg a távcsövet, sőt, némi aprópénzért bele is nézhettek, de senki nem volt túlzottan elragadtatva.

A távcsövet építő cég a század első éveiben becsődölt, így az eszközt 1909-ben árverésre bocsátották. Természetesen senki nem vette meg, így a lencsék, valamint az óriási tükör kivételével a test jó része a roncstelepen, vagy beolvasztás után egyszerű tárgyakként végezte.

A fénytörés elvén működő lencsés távcsövek helyét azóta átvették a tükrös távcsövek, hiszen azok sokkal kevesebb korláttal rendelkeznek, de persze lencsés túlélőkből sincs hiány.

The forty-inch telescope at the Yerkes Observatory.

Közülük a legnagyobb, működőképes darab a wisconsini Williams Bay-ben található Yerkes Observatory 102 centis távcsöve ugyanabban az időben készült, mint a párizsi darab, de ez ténylegesen használható volt csillagászati célokra is.

Fotók: Wikimedia Commons, Amusing Planet
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.