Kultúra

A fotózás hajnalán egyszer felrobbantották egy szamár fejét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 13. 10:54

Bizonyára mindenki számára ismerősek azok a történetek, hogy a fotózás kezdetén bizony még nem egyetlen szempillantás alatt készültek el a fotók, így képtelenül hosszú időn át kellett a kamera lencséje előtt üldögélni, hogy az ember viszontláthassa az arcképét.

Az 1870-es évek derekáig történt áttörésekkel azonban lehetővé vált a rövid záridővel készült pillanatfotók elkészítése is, így robbanások látványos pillanatai, vagy épp villámgyorsan cikázó madarak is megörökíthetővé váltak. Az évtized végén Eadweard Muybridge elkészítette a vágtató lóról készült fotósorozatát, amelyet végső soron akár az első filmnek is tekinthetünk:

Innen már nem volt megállás: sorra készültek hasonló felvételek, melyek közül néhány finoman szólva is furcsa – a New York állambeli Willett’s Point katonai akadémiájának fotósa, egy bizonyos Mr. Van Sothen például

egy idős, rövidesen úgyis elpusztuló kecske fejének felrobbantására gondolt. Természetesen dinamittal.

A kísérletre 1881. június 6-án kerítettek sort, vagyis Van Sothen szerint akkor “áldozták fel az állatot a tudomány oltárán”:

A robbantásról az akciót tervező mérnökök egyik hadnagya, Eugene Griffin hosszabb beszámolót is írt felettesének, melyben megemlékezik a részletekről is. Ebből kiderül, hogy szegény szamárnak a homlokára 170 gramm dinamitot rögzítettek, a fényképezőgép pedig az állattól tizennégy méterre lett felállítva. A gép a pillanatot a másodperc 1/250-ed része alatt rögzítette.

Azt sajnos nem egészen értjük, hogy ez az apró kaland mégis milyen hasznot hajtott a tengeralattjárón szolgálni kívánókat képző intézménynek, és azt sem igazán, hogy ez miként segítette elő a tudomány fejlődését, az azonban egészen biztos, hogy a XX. században egy hasonló akció miatt más fejek is hullottak volna.

Fotók: Scientific American, 1881. szeptember 24., OSU
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.