Kultúra

Nem szól semmiről, mégis az ország legnépszerűbb könyve, mi az?

A válasz kiderül a Bookline új sikerlistájából, amelyet egy könyvnek inkább csak erős jó szándékkal nevezhető kiadvány vezet.

Megjelent a legkeresettebb hazai könyveket tömörítő Bookline 50-es toplista, amelynek dobogóján ezúttal egy formabontó, saját történeteinkkel, rajzainkkal megtölthető könyvféleség, egy thriller és egy szerelmes regény áll. A sikerlista folytatása is hasonlóan eklektikus: a klasszikus meséktől a nyári könnyed romantikuson át egészen a fajsúlyos szépirodalomig minden helyet kapott a legnépszerűbb kiadványok között.

Az augusztusi könyves sikerlista élére egy olyan könyv került, amit nem írtak meg. A meglepő, de láthatóan sikeres könyv szerzője egy olyan művet alkotott, amivel olvasója azt kezdhet, amit csak akar. Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót című kiadványa egy olyan napló, amit azzal lehet megtölteni, amivel csak akarjuk, lehet az rajz, írás, kivágás, ragasztás, bármi baromság. Kreativitásra sarkall és a segítségével legyőzhetjük a félelmünket az üres lapok iránt. “Alkotásra fel!” – ösztönzi az olvasót a valószerűtlen első helyezett.

Nem is igazán könyv, mégis jobban fogy az összes többinél. Fotó: Maxim Könyvkiadó
Nem is igazán könyv, mégis jobban fogy az összes többinél. Fotó: Maxim Könyvkiadó

A második helyezett B. A. Paris: Zárt ajtók mögött dermesztően félelmetes thrillere egy tökéletesnek tűnő házaspár történetéről. A legújabb ún. domestic noir sztoriban azért a figyelmes szemlélődő felfedezhet pár intő jelet, például, hogy miért van rács a házaspár házának egyik ablakán. A regény az e-könyvek sikerlistáján az első helyet szerezte meg.

Jojo Moyes szerelmes regényei foglalják le a Bookline sikerlistájának harmadik és negyedik helyét. A különleges szerelem történetét feldolgozó Mielőtt megismertelek, és annak folytatása külföldön is sikert aratott, sőt a Trónok harcából ismert Emilia Clarke főszereplésével készült filmváltozata is sikert sikerre halmoz.

A lista folytatásában a nyáron elhunyt Esterházy Péter utolsó könyve, a Hasnyálmirigynapló kapott helyet, amely kendőzetlenül és kegyetlen őszinteséggel beszél az író betegségéről. A könyv a legsikeresebb e-könyvek közé is felkerült.

A Bookline Könyvek között jelent meg az újságíró, író Szily László könyve a Beírás. A jellegzetes, senkihez sem hasonlító humorú szerző ezúttal az iskolakezdéshez ad megszívlelendő és nagyon vicces tanácsokat az apáknak. A “túlélőkalauz”, ahogy Szily aposztrofálta könyvét, a mai szülőket segíti eligazodni az iskola útvesztőjében.

A mesekönyvek iránti érdeklődés sosem lankad, a sikerkönyvek listáján egyaránt helyet kaptak az új megjelenésű és a klasszikus mesék is. Berg Judit Ruminije és Rumini kapitánya is felkerült a Bookline listájára. A Rumini kapitány a Rumini-sorozat 8. kötete. A kis egér története a gyerekek kedvence, a legújabb rész földön, vízen és levegőben is játszódik. A könyvet Kálmán Anna finom rajzai díszítik. Újra előtérbe került Harry Potter, a lista 18. és 36. helyén is a varázslófiú világsikerű történetével találkozhatunk.

Hosszú idő után ismét a TOP 20-ba verekedte magát a Harry Potter regényciklus első része. Fotó: Animus Kiadó
Hosszú idő után ismét a TOP 20-ba verekedte magát a Harry Potter regényciklus első része. Fotó: Animus Kiadó

A régi történetek, könyvek közül minden bizonnyal az iskolakezdés hatására került fel a listára az örök érvényű Ablak-Zsiráf és sokan szerették Fekete István Vukját, újraolvasták a Pál utcai fiúkat, és a Misi mókus is felkerült a kedvencek közé.

Megjelenése óta bérel magának helyet a legkelendőbb könyvek között a szociálpszichológia rocksztárjának, Philip Zimbardónak könyve, amiből megtudhatjuk, hogy napjainkban rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni az életében. Zimbardo nemcsak feltárja a problémákat, könyvében a lehetséges megoldási módokat is felvázolja.

Továbbra is keresik Marie Kondo a japán rendrakó művész könyvét, ami még 2014-ben jelent meg, de láthatóan reneszánszát éli. A Rend a lelke mindennek egy varázslatos japán módszert mutat be, amellyel, ha hihetünk a könyvet bemutató ígéreteknek, örökre száműzhetjük a rendetlenséget az otthonainkból. A szerző hamarosan új könyvben segíti a rendet rakni vágyókat. A Tiszta öröm már elő is rendelhető a Bookline-on.

Az e-könyves lista dobogósai a thrillerek lettek, az első helyre a már említett Zárt ajtók került, második pedig Camilla Läckberg Ártatlanok című pszichológiai thrillere lett. A sztori egy nyomozást jár körül, amit a rendőrség egy eltűnt család után indít.

A harmadik helyezett is egy izgalmas történet lett M. C. Beaton tollából. Az Agatha Raisin és a gyilkos lekvárban egy jótékonysági esemény vesz pokoli fordulatot, és az is kiderül, hogy bizony van olyan eset, amikor jobb lenne, ha a titkokra nem derülne fény.

A Bookline havi bontásban megjelenő 50-es toplistáit ide kattintva lehet böngészgetni.

Forrás: Bookline

Ajánlott videó

Olvasói sztorik