Kultúra a világ egy fura hely

Lúdra vadászni indultak, de ezeréves viking kardot találtak

A rövidcsőrű lúd a Kárpát-medencében csak ritkán bukkan fel, de Izlandon, Grönlandon, illetve a Norvégia és az Északi-sarkpont közt fekvő Spitzbergákon gyakran látható, hiszen itt rakja le és költi ki a tojásait.

A telepeik környékén élők már hosszú évszázadok óta előszeretettel vadásznak rájuk – múlt pénteken öt vadász épp ezt a hagyományt követve indult el a szép nevű Skaftarhreppurból, hogy ludak helyett végül egy, minden bizonnyal a legutóbbi árvíz után a földből kimosott rozsdás karddal térjenek vissza.

Ott feküdt előttünk, csak arra várva, hogy felvegyük.

– mondta a férfiak egyike, Rúnar Stanley Stighvattson.

A kard a csapat egy másik tagja, Árni Björn Valdimarsson fotóján:


Az Izlandi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal persze azonnal lecsapott a képre, és pillanatokon belül elérte a férfit, hétfőn pedig már át is vették az egykor minden bizonnyal nem épp díszként használt kardot.

A vizsgálatok után kiderült, hogy a fegyver a X. század végén, tehát több, mint ezer évvel ezelőtt készült, és egy viking harcos fegyverzetéhez tartozott. A lelet azért is kimondottan értékes, hiszen hasonló korú kardokból Izlandon eddig mindössze alig húszat találtak.

_91041201_91608a2a-9653-4609-9747-e2fff4b877a8

A kardot további vizsgálatoknak vetik alá, a megtalálás környékét pedig archeológusok és szakemberek járják majd be, hiszen bíznak egy még gazdagabb lelet felbukkanásában.

Fotók: Brassynn, Iceland Monitor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik