Kultúra a világ egy fura hely

A japán közfürdőkben áramot vezettek a fürdővízbe

A városok különböző pontjain elhelyezett közfürdők divatja nemcsak Európában, hanem a Távol-Keleten is hódított, de Japánban egy fokkal ezt is sikerült extrémebbé tenni.

Az iskolában mind jól megtanultuk, hogy a víz és az elektromosság kéz a kézben járva bizony minimum életveszélyesek, bár a gyenge elemeket nyalogató, bevállalós kisfiúk természetesen megúszták néhány apró csípéssel.

A denki buro néven ismert japán fürdő során a résztvevő egy kis kádban ül, két, ellentétes polaritású tányér között, és gyenge áram járja át a testét.

A lubickolás közben érezhető finom bizsergés a szigetország orvosai szerint jót tett az izmoknak, de a reumára, vagy a gyulladt izületekre is kedvező hatással volt, sőt, a fiatal generáció szerint a spermaszámot is csökkentette.

Japánban az ötvenes évek derekán kezdtek el terjedni az otthoni fürdőszobák, így a közfürdők száma is nagy mértékben csökkenni kezdett. Mára alig ötezer maradt belőlük, de számuk a tulajdonosok nyugdíjba vonulása miatt minden évben két-háromszázzal csökken.

denki_p01

Az elektroterápiát persze nem a japánok találták fel, vagyis a XVIII. század derekán, Angliában már léteztek elektromossággal folyó kezelések., ami aztán Európa többi országában is lassan elterjedtek.

A második világháború során, illetve az azt követő években az amerikai hadsereg orvosai is megpróbálkoztak a hasonló elven történő izomhelyreállítással, sőt, a nyolcvanas évek derekán egy kutatócsoport állatok daganatait mindössze öt napon (napi öt órán) át kezelve 98%-os javulást ért el, de egyértelmű bizonyítékok ma nem szólnak az elektromos árammal gyógyítás mellett.

Fotó: Engineering History, Hinode-yu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik