Kultúra

A japán közfürdőkben áramot vezettek a fürdővízbe

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 06. 15:53

A városok különböző pontjain elhelyezett közfürdők divatja nemcsak Európában, hanem a Távol-Keleten is hódított, de Japánban egy fokkal ezt is sikerült extrémebbé tenni.

Az iskolában mind jól megtanultuk, hogy a víz és az elektromosság kéz a kézben járva bizony minimum életveszélyesek, bár a gyenge elemeket nyalogató, bevállalós kisfiúk természetesen megúszták néhány apró csípéssel.

A denki buro néven ismert japán fürdő során a résztvevő egy kis kádban ül, két, ellentétes polaritású tányér között, és gyenge áram járja át a testét.

A lubickolás közben érezhető finom bizsergés a szigetország orvosai szerint jót tett az izmoknak, de a reumára, vagy a gyulladt izületekre is kedvező hatással volt, sőt, a fiatal generáció szerint a spermaszámot is csökkentette.

Japánban az ötvenes évek derekán kezdtek el terjedni az otthoni fürdőszobák, így a közfürdők száma is nagy mértékben csökkenni kezdett. Mára alig ötezer maradt belőlük, de számuk a tulajdonosok nyugdíjba vonulása miatt minden évben két-háromszázzal csökken.

Az elektroterápiát persze nem a japánok találták fel, vagyis a XVIII. század derekán, Angliában már léteztek elektromossággal folyó kezelések., ami aztán Európa többi országában is lassan elterjedtek.

A második világháború során, illetve az azt követő években az amerikai hadsereg orvosai is megpróbálkoztak a hasonló elven történő izomhelyreállítással, sőt, a nyolcvanas évek derekán egy kutatócsoport állatok daganatait mindössze öt napon (napi öt órán) át kezelve 98%-os javulást ért el, de egyértelmű bizonyítékok ma nem szólnak az elektromos árammal gyógyítás mellett.

Fotó: Engineering History, Hinode-yu
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.