Kultúra

A ma 65 éves Michael Keaton több mint a szegény ember Batmanje

Michael Keaton 1951. szeptember 5-én született a Pennsylvania állambeli Coraopolisban, de nem azon a néven, ahogy ma ismerjük. Több mint 70 produkcióban szerepelt, randizott a Jóbarátok Monicájával, lehetett volna harmadszor is Batman, szerepelhetett volna a Lostban, a Birdman főszerepéért majdnem Oscar-díjat kapott és jövőre ő lesz Pókember legádázabb ellensége. 15 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Michael Keatonról.

1. A valódi neve Michael Douglas

Amikor Keaton elkezdte pályáját 1975-ben, az „igazi” Michael Douglas már 10 éve a pályán volt, sőt a San Francisco utcáival országosan is ismert volt. Nem meglepő módon úgy döntött, művésznevet választ magának (ténylegesen nem változtatott nevet, a személyi igazolványában továbbra is Michael Douglasként szerepel, és gyermekét is ezzel a vezetéknévvel anyakönyveztette), döntése pedig a Keatonre esett. Sokan azt gondolták, Diane Keaton iránti rajongása miatt választotta ezt a nevet, de valójában a némafilmek koronázatlan királya, Buster Keaton inspirálta, akinél zseniálisabb és vakmerőbb színész még sosem fordult meg a filmiparban.

michael keaton

2. Mielőtt bekerült volna az Álomgyárba, két évig élt a kocsijában

Így spórolt.

3. Több formában is önkéntes volt

Gyakornokként dolgozott a MisteRogers’ Neighborhood című sorozatban, aztán 1975-ben mellékszereplőként meg is jelent a szériában, egy önkéntes aktivistát alakítva (itt még Michael Douglasként szerepel a stáblistán).

4. A nyolcvanas években a stand-upot is kipróbálta

5. Szerepelt volna a Szellemirtókban

Peter Venkmanként, de gagyinak találta a szkriptet.

6. Jól tud vívódniÁllítólag Tim Burton azért választotta őt Batman szerepére, mert úgy érezte, Keaton az egyetlen, aki igazán autentikusan tudná visszaadni Bruce Wayne tépelődő személyiségét. A rajongók persze háborogtak, hogy miért az a színész személyesíti meg a Denevérembert, aki korábban olyan filmekben játszott, mint az Alkalom szüli a milliomost vagy A kispapa.

batman

7. A rajongók levelek ezreit írták meg tiltakozásulEzért Tim Burtonék kisfilmeket mutogattak a végleges film elkészülte előtt, hogy bizonygassák, Keaton jó lesz Bruce Wayne-ként. Ez annyira nem volt megszokott 1989-ben.

8. Egy darabig ő volt a legidősebb BatmanNegyedik színészként öltötte magára a Denevérember gúnyáját (Lewis Wilson, Robert Lowery és Adam West után) és második bőregeres filmjében, a Batman visszatérben már 40 éves volt. Ben Affleck előzte be később, aki 41 évesen szerződött le Bruce Wayne szerepére a Batman Superman ellenben.

9. Harmadszor is szívesen lett volna Denevérember

De mivel Joel Schumacher nem egy eredettörténetben gondolkodott (ahogy Tim Burton, s ahogy később Christopher Nolan a Batman: Kezdődikkel), úgy döntött, nem érdekli, a Kétarcos, Rébuszos camp-movie szagú Batman-kaland. Mint ismert, helyette Val Kilmer vette fel a spandexet. Keaton 15 millió dollárra mondott nemet, ami elég magas summának számított akkoriban.

riddelr

10. Batman és Superman találkozása már korábban is megtörtént, csak nem úgy, ahogy gondolnád

Michael Keaton közös filmben játszott az Acélember nyolcvanas évekbeli megformálójával, Christopher Reeve-vel, a Hallgass velem című romantikus vígjátékban.

keaton-reeves

11. Kedvenc filmje a Beetlejuice

Legalábbis azok közül, amiben saját maga is szerepelt. Érdekes a választás, hiszen a Keaton a 92 perces filmidőből mindössze 17-et tölt a vásznon.

12. 1989 és 1995 között a Jóbarátok Monicájával, Courtney Cox-szal randizgatott.

keaton-cox

13. 2004-ben majdnem szerepelt a Lost-ban

J.J. Abrams Jack Shepard szerepét szánta Keatonnek, aki már a pilotban meghalt volna. Ezen a ponton azonban nézetkülönbség akadt az ABC és Abrams között, ugyanis a tévécsatorna potenciális főszereplőt látott Shepardben, Keaton viszont nem akarta elkötelezni magát egy évekig tartó sorozathoz. Keaton ezért távozott a fedélzetről, Shepard karaktere pedig elnyerte a sorozatban látott formáját.

14. 2008 és 2014 között alkotói szabadságon volt

A 2008-ban forgatott, és egy évvel később megjelent Diploma után után csak szinkronszerepeket (a Call of Duty: Black Ops II-ben például Jason Hudson hangja volt) és kisebb tévés megjelenéseket vállalt. A szünet jót tett neki, meg az is, hogy Alejandro Gonzalez Iñárritu felkérte a Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje főszerepére.

_AF_6405.CR2

15. Önreflexió

Van némi önirónia a Birdmanben, hiszen a főhős szabadulni próbál attól a szuperhős-jelmeztől, amivel annyian azonosítják. El is hangzik, hogy a főhős 1992-ben forgatta utolsó Birdman-filmjét, a dátum pedig megegyezik azzal, amikor Keaton utoljára magára vette a Batman-kosztümöt.

+1 Kevés szomorúbb dolog van annál, ahogy nem vette át az Oscar-díjat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik