Kultúra

A pénznél sokkal jobban motivál a pizza

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 09. 03. 12:11

Szombat van, hétvége. Gondoljon vissza a munkával töltött hétköznapokra. Hányszor dicsérte meg a főnöke? Én csak azért nem írom le a pontos számot, mert előfordulhat, hogy irigykedésben törnek ki ezt az írást a főnököm is olvasni fogja.

Most pedig tegyük fel, hogy hétfőn, mielőtt elkezd dolgozni, kap egy üzenetet, amiben a főnöke megkéri, válasszon három jutalmazási forma közül.

  • pénzbeli bónusz a nap végén,
  • szóbeli dicséret vagy
  • kupon egy ingyen pizzára.

Nem kell sokat gondolkodni a válaszon, a legtöbben kapásból a pénzt választanák, de Dan Ariely, a Duke Egyetem pszichológus professzora egy egyszerű kísérlettel a legújabb könyvében bebizonyította, hogy nem is így működünk.

A könyvében leírt kísérlet szerint egy héten keresztül négy csoportra osztották az Intel egyik izraeli gyárának munkásait. A teljesítménynövekedés vagy –romlás elég egzakt módon mérhető egy ilyen gyárban, számítógépes chipeket kellett összeszerelni.

Az első csoport – ha jól dolgozott –egy „Szép volt” szövegű üzenetet kaphatott a főnöktől a nap végén, a másik 30 dollárt (nagyjából 8500 forintot), a harmadik egy kupont a pizzára, a negyedik semmit, ők voltak a kontroll.

A munkások elkezdtek dolgozni, a kutató is, figyelte őket, hogyan változik a motiváció hatására a munkakedv.

A hét elején még a pizza bizonyult a legjobbnak, ez a csoport a kontrollcsoporthoz képest eleinte 6,7 százalékkal volt hatékonyabb. Nem sokkal lemaradva következett a jutalmazó üzenet, a pénz 4,9 százalékon állt.

A hét végére változás állt be, a pénzzel jutalmazható csoport elkezdett rosszabbul termelni, -13,2 százalékot teljesítettek, a pizza visszacsúszott a második helyre és kiderült, hogy

legjobban úgy motiválhatjuk dolgozóinkat, ha megdicsérjük őket.

A kutató szerint az eredmény nem meglepő, a megbecsültség érzete sokkal fontosabb a materiális javaknál.

De az is látszik, hogy a pénznél jobb motivátor az, ha veszünk valamit ezen a pénzen (pizza, még ha harminc dolláron több pizzát is tudunk venni), sőt, Ariely azt tervezte, az ételt házhoz szállítják, hogy a család is láthassa, mennyire megbecsülik a dolgozót a munkahelyén.

A megállapítás a dicséretről nem új, 2011-ben a London School of Economics egy ötven tanulmányból álló kötet végén arra jutott, hogy az alkalmazottak keményebben dolgoznak, ha úgy érzik – és éreztetik velük –, megbecsülik őket.

(New York Magazine, Esquire)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.