Kultúra

Hazánkba jön Nick Vujicic, a végtagok nélkül született motivációs tréner

Csúfolás, lökdösés, kirekesztés, szóbeli megalázás mások előtt, verés, lejárató videó megosztása – csak néhány az iskolai bántalmazások eszköztárából és gyakori esetei közül. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az 5-8. osztályos diákok legalább kétharmadát bántalmazták már virtuálisan, verbálisan vagy fizikai módon az iskolában. Az ilyen zaklatások elleni küzdelem, az együttműködési készség javítása, az elfogadó és befogadó szemlélet kialakítása a fő missziója annak a kampánynak, amit Nick Vujicic indított el ez évben Amerikában. A kéz és láb nélkül született világhírű motivációs tréner és prédikátor a Nem Adom Fel Alapítvány meghívására ismét Magyarországra jön, hogy elhozza Stand strong!, azaz Maradj erős! című kampányturnéját.

“Nem csak azoknak az iskoláknak, diákoknak és tanáraiknak lesz lehetőségük meghallgatni Nick Vujicic üzenetét, akik el tudnak jönni szeptember 22-én a Tüskecsarnokba, hanem minden iskola regisztrálhat és ingyenesen bekapcsolódhat élő, online közvetítésünkbe. Úgy véljük, hogy mindaz az üzenet, amit Nick közvetíteni tud e csoport felé, jelentősen hozzá tud járulni ahhoz, hogy minden diák, tanár, szülő, nevelő végiggondolja, hogy mit tud tenni a bántalmazások csökkentéséért, hogyan tud egyénként felelősséget vállalni tetteiért, és miként tud elfogadóbb és együttműködőbb lenni embertársaival iskolán belül és kívül egyaránt” – mondta el Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

 Nekem is, sőt mindegyikünknek szüksége van bátorításra, viszont ehhez az kell, hogy motiváljuk egymást, mindennek ez az alapja. Most egy olyan kampányt indítottunk útjára, melyben azoknak a fiataloknak szeretnénk bátorítást adni, utat mutatni, akik már az iskolában, közösségükben valamilyen formában átélték a kirekesztettség vagy megalázottság érzését, amin már én is keresztülmentem. Szeretném megmutatni számukra, hogyan lehet ebből a helyzetből felállni, hogy lehet a nehézségeket lehetőséggé alakítani. Maradj erős! Ez az üzenetem. Amikor megkísért annak a lehetősége, hogy feladd az álmaidat, küzdj még egy napig, még egy hétig, még egy hónapig és még egy évig! Elámulsz majd, mi történik, ha csak azért sem dobod be a törülközőt

– mondta el Nick Vujicic online sajtótájékoztatóján.

Egy tavaly végzett kutatás szerint tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak kortársai vagy tanárai, ezért nagyon fontos a megelőzés, a témával való hatékony foglalkozás, melynek egyik fontos mozgatórugója a beszélgetés, a kommunikáció, az együttműködés tanítása a gyerekeknek. Dr. Vajna Virág mediátor szerint a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a gyerekek sokszor évekig nem beszélnek az őket ért bántalmazásról, sok esetben nincs a közelükben olyan felnőtt, szülő vagy tanár, akinek biztonsággal mesélhetnének az őket ért traumákról. Az elszenvedő gyermekeknek csak nagyon kis százaléka kap pszichológusi segítséget. „Ebben a környezetben felértékelődik minden olyan folyamat, ami segíti a nyílt, őszinte kommunikációt a gyerekekkel, s amely biztosítja azt a lehetőséget, hogy erős önértékeléssel, támogató, motiváló felnőttek között nőjjenek fel” – tette hozzá a szakértő.

Nick Vujicic 2016. szeptember 21-22-én tartózkodik Magyarországon, s ez idő alatt a diákok számára nyitott előadás mellett további két délutáni előadást tart a magyar közönségnek. A jegyértékesítés online és a Nem Adom Fel Caféban már megkezdődött, melynek bevételét teljes egészében a Nem Adom Fel Alapítvány által működtetett, sérült emberek integrációját támogató programokra fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik