Kultúra

Meghalt Tiba János

A Tiba Építész Stúdió alapítója és vezetője életének 46. évében, 2016. augusztus 12-én elhunyt.

Tiba János 1996-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Magyarország mellett több európai országban is dolgozott Erick van Egeraatnak. 2005-ben megalapította saját szakmai műhelyét, a Tiba Építész Stúdiót, ami azóta az ország egyik vezető és külföldön is mértékadó irodája lett.

A formai szempontok mellett munkája során jelentős értékként tekintett a fenntartható technológiákra. Az általa tervezett épületek energiahatékonyságát, a megújuló erőforrások felhasználását nemzetközi tanúsítványok is bizonyítják.

Több emblematikus épület, terv és elismerés kötődik személyesen az ő nevéhez, illetve a Tiba Építész Stúdióhoz itthon és külföldön egyaránt. A teljesség igénye nélkül ilyen a számtalan díjat nyert Párizsi Nagyáruház az Andrássy úton, a paphos-i (Ciprus) új városrész és mesterséges sziget beépítési és lakóépületek tervei, és a Váci Greens tömbjei. Mindezek mellett éppen a napokban kezdődött meg a Magyar Telekom Nyrt. új székházának építése a Hungária körúton.  Korábbi munkái közül az Egeraat iroda által jegyzett ING székház a Dózsa György úton, a prágai Villa Bianca lakóegyüttes tervezése.

Búcsúztatásáról a Tiba Építész Stúdió és a hozzátartozók a későbbiekben intézkednek.

(via octogon.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik