Kultúra

A Tiszta szívvel és a Liliom ösvény is díjat nyert a palicsi filmfesztiválon

Tilla filmjét a közönség kedvenceként, Fliegauf Bence rendezését a versenyprogram legjobbjaként tüntették ki a seregszemlén.  

Július 16. és 22. között rendezték meg az Európai Filmek Fesztiválját a szerbiai Palicson, ahol idén 13 válogatásban több mint 100 filmet tűztek műsorra. A seregszemlén két magyar siker is született: a Till Attila rendezésében készült Tiszta szívvel és a Fliegauf Bence írta és dirigálta Liliom ösvény is díjat nyert a Vajdaság északi részén található fürdővárosban.

A Tiszta szívvel a versenyprogram legnépszerűbb filmjeként az internetes szavazás alapján elnyerte a közönségdíjat. A programban Tilla filmjével együtt olyan kiemelkedő alkotások szerepeltek, mint a Cannes-ban bemutatkozott Nicolas Winding Refn-féle Neon démon (The Neon Demon), Agnieszka Smoczynska The Lure című alkotása, mely több elismerést szerzett a legutóbbi Sundance-en, a román új-hullámot képviselő és Cannes-ban többször díjazott rendező, Cristian Mungiu legújabb alkotása, az Érettségi (Bacalaureat), továbbá Gianfranco Rosi Berlinale fődíjas alkotása, a Tűz a tengeren (Fuocoammare).

A Tiszta szívvel korábban már nagy siker volt a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mind a külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében. Palicson a filmet Till Attila, a szereplők közül Dr. Vitanovics Dusan, illetve Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek személyes részvételével mutatták be.

Fliegauf Bence Liliom ösvény címmel készült filmjét a fődíjjal tüntette ki a “Párhuzamok és Ütközések” című versenyprogram kritikus zsűrije a tegnap este véget ért filmfesztiválon. Az észt, szerb és francia filmkritikusokból álló zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Liliom ösvény gondosan felépített alkotás, mely különböző szinteken érvényesül, továbbá méltatta az intim családi történet bemutatását és a rendhagyó operatőri munkát (Lovasi Zoltán).

A világszerte számos díjjal kitüntetett Csak a szél című drámát író és rendező Fliegauf Bence legutóbbi Liliom ösvény című alkotásának főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Liliom ösvény világpremierje az avantgárd alkotások fő bemutatkozási platformja: a Berlinale Fórum programjában volt februárban, majd áprilisban az olaszországi Lecce európai filmeknek szentelt filmfesztiválján elnyerte a fődíjat.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik