Kultúra

Hajdu Szabolcs filmje kapta a fődíjat Karlovy Vary-ban

Ráadásul a magyar rendező lett a legjobb színész is.

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján Till Attila kerekesszékes dramedy-je, a Tiszta szívvel az East of the West szekcióban, valamint Hajdu Szabolcs állami támogatási rendszeren kívül készült kamaradrámája, az Ernelláék Farkaséknál a versenyszekcióban indult, s végül utóbbi el is hozta a fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, sőt, mivel Hajdu Szabolcs szereplője is saját filmjének, a legjobb színésznek járó elismerést is behúzta.

Hajdu (interjúnk a rendezővel: itt) a saját lakásában, nejével, Török-Illyés Orsolyával, két gyermekével (Lujzával és Zsigmonddal) valamint barátaival, Tankó Erikával és Szabó Domonkossal forgatta le low-budget filmjét, amelyben stábként közreműködtek hallgatói a Metropolitan Egyetemről.

A Kristály Glóbusszal egyébként egy 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár (valamivel több, mint 7 millió forint), ez nagyjából háromszor akkora összeg, mint amiből az Ernelláék Farkaséknál készült.

A film az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozásakor felszínre törő konfliktusok sorát mutatja be: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából és Eszterék kénytelenek befogadni őket. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a lappangó ellentéteket.

Az Ernelláék Farkaséknál ősszel debütál a magyar mozikban.

Fotó: KVIFF
Olvasói sztorik