Kultúra

A külföldi kritikusoknak is bejön a Tiszta szívvel

Megjelentek az első kritikák a Karlovy Vary-i filmfesztiválon is levetített Tilla-filmről, amelyről elismerően írnak az ítészek.

Július 1-jén indult az 51. Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál, amelyen idén két magyar produkció is versenyez: a Hajdu Szabolcs rendezésében készült Ernelláék Farkaséknál a Kristály Glóbuszért indul, míg Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátéka az “East of the West” elnevezésű versenyprogramban vesz részt. Utóbbit július 2-án láthatta a cseh fürdőváros közönsége, ezért már meg is jelentek róla az első nemzetközi kritikák, amelyek egyaránt dicsérik a kerekesszékes bérgyilkosokról szóló különleges filmet.

Egy megnyerő, rokkantság-fókuszú magyar dramedy, amely dacára a durva címének valójában egy ötletes coming-of-age történet.

– fogalmaz a Variety kritikusa, Alissa Simon, aki rámutat, hogy a Tiszta szívvel angol címe, a Kills on Wheels nem adja vissza a magyar keresztség sokkalta kifejezőbb hatását. Simonnak ezt az egy apróságot leszámítva minden más aspektusában tetszett a magyar alkotás, amelynek kapcsán cikkében kiemeli a film mélységét és árnyaltságát, az amatőr és profi színészek remek alakításait és Juhász Imre operatőr leleményes fényképezését.

Ez egy kicsi, de elragadó film, amely azt vizsgálja, hogy milyen lehet az életük azoknak, akiknek kihívásokkal küzdve nincs sok vesztenivalójuk.

– ezt már a The Hollywood Reporter kritikusa, Boyd van Hoeij írja, aki az alakítások mellett a Tiszta szívvel bensőséges, továbbá egyszerre komoly és komikus hangvételét emeli ki a produkció fő érdemeként. Az ítész negatívumként annyit említ meg, hogy a film végi csavar és hangsúlyváltás némiképp furcsán hat az alkotás addigi gondos kidolgozottságának tükrében, mindazonáltal azt is hozzáteszi, hogy ez csupán egy apró negatívum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik