Kultúra

Az egész világ gyászolja Elie Wieselt

A Nobel-békedíjas amerikai írót, filozófust, egyetemi tanárt, holokauszttúlélőt a világ számos vezető politikusa méltatta.
Kapcsolódó cikkek

Elie Wiesel szombaton hunyt el 87 éves korában. “Egy nagyszerű embert, valamint rendkívüli tudóst és írót veszítettünk el” – írta a német államfő. Joachim Gauck szerint Wiesel képes volt “ébren tartani a német történelem legsötétebb éveire való emlékezést”, és óva intette mindenekelőtt a fiatalokat a szélsőjobboldaliság és az idegengyűlölet veszélyeitől.

Az Európa Tanács főtitkára szombat esti közleményében Wiesel rasszizmus, erőszak és elnyomás ellen vívott harcát emelte ki. Thorbjorn Jagland szerint a Nobel-békedíjas író “örökre az emberi jogok elszánt védelmezőjeként marad meg emlékezetünkben”.

Francois Hollande francia elnök “nagy humanistaként és a béke fáradhatatlan védelmezőjeként” méltatta a holokauszttúlélőt. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint most “az a feladatunk, hogy (Wiesel) üzenetét (…) és az általa képviselt értékeket élettel töltsük meg”.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság “az emberiség tanítójának” nevezte az amerikai írót, aki minden alkalmat megragadott arra, hogy az embereket az auschwitzi borzalmakról és bűnökről tájékoztassa.

Az izraeli Jad Vasem Holokauszt Emlékközpont szombaton jelentette be a holokauszttúlélő halálhírét. Az észak-erdélyi Máramarosszigeten 1928-ban született Wiesel számos könyvet írt a náci koncentrációs táborokban átélt élményei alapján, 1986-ban kapta meg a Nobel-békedíjat.

(Kiemelt kép: Eurporess Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik