Kultúra

A brit filmiparnak is hatalmas pofon a Brexit

Erről Michael Ryan, a brit független tévések és filmesek szövetségének elnöke beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.

Miután tegnap eldőlt, hogy Nagy Britannia kilép az Európai Unióból, a szigetország kreatív szektorának képviseletében Michael Ryan, a független tévések és filmesek szövetségének (IFTA) elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen a kiválás súlyos következményeiről beszélt.

A londoni központú GFM Films produkciós céget is vezető Ryan elmondta, hogy az uniós támogatások megszűnése mellett a más nemzetekkel koprodukcióban készülő filmek és tévésorozatok is veszélybe kerülhetnek és a filmipar rendszere akár még össze is omolhat.

Nem tudjuk, hogyan tovább. Az EU-s támogatások mindeddig évente több száz filmnek és tévés produkciónak biztosítottak alapot. Filmeket és sorozatokat készíteni nagyon költséges és kockázatos. Most, hogy kikerültünk a klubból, többé nem lesz hozzáférésünk az uniós pénzekhez. Márpedig az Egyesült Királyság nem fog az EU helyébe lépni és pénzt adni, mert történelmi viszonylatban az Egyesült Királyság mindig is nagyon fukar volt, amikor a média és a művészetek támogatása került szóba. Az biztos, hogy végeredményben sokkal kevesebb produkció fog születni.

Mindeközben a kreatív szektor jól ismert szereplői között is megoszlanak a népszavazás eredményével kapcsolatos vélemények. Tegnap többek között Hugh Laurie és J.K. Rowling is elkeseredésének adott hangot, míg a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine például úgy reagált, hogy a jövőben végre már nem a brüsszeli bürokraták fognak diktálni és többé nem szólnak majd bele a szigetországi kreatív munkafolyamatokba.

Forrás: Market Watch, Daily Mail

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik