Kultúra

Tarr Béla ismét életműdíjat kap

Ma este Szlovákiában tüntetik ki a világhírű magyar filmest, aki aztán Portugáliában fog mesterkurzust tartani egy ifjúsági filmfesztiválon.

Tarr Béla a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért személyesen veszi át ma a trencsénteplici nemzetközi filmfesztivál Arany Kamera életműdíját. A szlovákiai fürdővárosban megrendezett filmünnep megnyitójára ma este kerül sor.

A világhírű magyar rendező a portugáliai Espinho nemzetközi ifjúsági filmfesztiváljára is hivatalos, ahol vasárnap este mesterkurzust tart a Training Ground elnevezésű fórumon. A pályakezdő fiataloknak szóló rendezvény előadói között van Tarr mellett Gemma Jackson, a Trónok harca látványtervezője, Mark Sanger a Gravitáció Oscar-díjas vágója, Gareth Wiley, Woody Allen több filmjének producere és Joe Walker, a 12 év rabszolgaság és a Sicario – A bérgyilkos vágója. Tarr Béla “A rendező, mint filozófus” címmel tart mesterkurzust.

Június 27-től a portugál filmarchívum, a Cinemateca Portuguesa Tarr munkásságának vetítéssorozatot szentel Lisszabonban. Az egy héten át tartó retrospektív címe “Találkozás Tarr Bélával” (Encontro com Bela Tarr).

Tarr alkotásai közül látható lesz az 1982-ben forgatott Panelkapcsolat és a Macbeth (1982), a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, és a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott A londoni férfi (2007) című európai koprodukció, valamint Tarr filmválogatása, köztük Jancsó Miklós Szegénylegények (1965), Ivan Passer Intim megvilágításban (1965), Rainer W. Fassbinder A vendégmunkás (1969) és Alfred Hitchcock Téboly (1972) című világhírű alkotásai.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik