Kultúra

Kimondta a bíróság, hogy nem koppintás minden idők talán legnagyobb rockballadája

Az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei szerint a Stairway to Heaven nyitódallamát plagizálta a Led Zeppelin. Nem.

Nagyjából két éve írtuk meg, hogy az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei szerint a Stairway to Heaven nyitódallamát plagizálta a Led Zeppelin.

Egy Los Angeles-i bíróság most úgy döntött, hogy a

Stairway to Heaven című szám nyitódallama jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című számától.Randy Wolfe 1966-67-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt.

A felperesek azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot társszerzőjeként ismerjék el, és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot).

A bíróság meghallgatta a brit banda énekesét, Robert Plantot és gitárosát, Jimmy Page-et is, akik azzal érveltek, hogy a gitáraláfestés egy közismert egyszerű dallam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amiben ezt felhasználták. Jimmy Page azt elismerte, hogy van egy példánya abból a Spirit lemezből, amin ez a szám van, de a dalt nem ismerte, amikor sajátjukat írta.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik