Kultúra

Szereti a klasszikus albumborítókat? Akkor ezt a kiállítást kár lenne kihagyni!

Pritz Péter, az Open Air Rádió zenei szerkesztője Szűcs Barbara fotóssal, valamint Open Air Rádiós társaival közös projektjében huszonöt klasszikus magyar, illetve külföldi albumborítót értelmezett újra, a kész műveket pedig a VOLT Produkció és az Akvárium közreműködésével állíthatták ki.

Az új borítókon olyan ismert zenészeket is találunk, mint Lovasi András, Kiss Tibi, a Wahorn Andrással kiegészült Bëlga, Szabó Csaba, Zságer Balázs, Marge, Vitáris Iván, vagy épp Pajor Tamás.

Az ötletgazdák célja korántsem az eredeti képek megismétlése volt – noha néhány esetben megközelítőleg ez történt –, sokkal inkább a címet próbálták eltérő módon fotóba önteni. A tavasszal készült fotók mindegyikéhez tartozik egy történet, melyek egy részét az esemény Facebook-lapján werkvideókon osztották meg, így például Zságer Balázs esetében, akinek régi vágya teljesült a kép megszületésével:

A búcsúzkodó Lovasi Andrásnál:

Esetleg a szörfösök laza nyugalmával szörfözni indult Linczényi Márkónál:

A huszonöt alkotás közül közel lehetetlen kiemelni egyet, így öt kedvencünk bemutatása mellett döntöttünk.

A KFT Üzenet a liftből című albumát az Ivan & The Parazol frontemberével, Vitáris Iván segítségével értelmezték újra a kör alakú liftjei miatt leginkább Dugattyús házként ismert Margit körúti bérházban, de az eredeti tervek helyett végül egy werkfotó került a kiállításra.

ivanparazol

A Ramones utolsó albuma, az ¡Adiós Amigos! a keményen búcsúzó Lovasi András (Kiscsillag) segítségével született újjá – külön pont jár az ikonikus punkzenekarhoz illő rendszámtábláért!

lovasibucsu

Pajor Tamásnak a szervezők eredetileg nem egy Bob Dylan-lemezt álmodtak meg, de a harminc évvel ezelőtt megtért, és a Hit Gyülekezetéhez csatlakozott zenésznek végül a vallás felé nyitó Dylan 1980-ban megjelent albuma, a Saved jutott. Ehhez egy utcai művész, Robe angyalszárnyakat fújt a Filatorigátnál álló falak egyikére, másnap pedig pillanatok alatt elkészült a Megmentve címet viselő fotó.

pajortamas

Végül, de nem utolsósorban egy tökéletes képpárral, a Földdel és a Földlakóval is találkoztunk, melyeken Sena Dagadu (Irie Maffia) és Szabó Csaba (The Moog, Gustave Tiger) ül modellt – Sena Prince Earth, a fantasztikus frizurájú Csaba pedig David Bowie Earthling című albumát megidézve.

sena

szabocsaba

A képek június 29-ig, a VOLT kezdetéig tekinthetőek meg az Akvárium Klub előterében, majd eljutnak a VOLT, a Sziget és a STRAND Fesztiválokra is, végül pedig egy jótékonysági aukció erejéig visszatérnek az Akváriumba. A befolyt összeget a szervezők az értelmi sérült színészek hivatásos színtársulatának, a Baltazár Színháznak ajánlják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik