Kultúra

Ismeretlen Budapest: A város legkeskenyebb, alig nyolc lépés széles háza

Ismeretlen Budapest: A város legkeskenyebb, alig nyolc lépés széles háza

A Dunakorzón sétálva, vagy a rakpartokon elsuhanva szemet szúrhat az Erzsébet híd budai hídfőjénél álló furcsa háztömb, mely többek közt a város legkeskenyebb házát is magában foglalja.

A mai Erzsébet híd budai hídfőjétől néhány lépésre álló, a Dunára néző háztömb egykor a művészek által sűrűn látogatott Tabán szélét jelentette, ma viszont a hídról levezető óriási felüljáró és a nyüzsgő alsó rakpart miatt önszántából csak elég kevés ember indul errefelé sétálni, hiába a Gellérthegy közelsége.

Ma ennek a furcsa, számos építészeti stílus jegyeit mutató tömbnek a legdíszesebb épületét, a Várkert rakpart 16.-ot vesszük szemügyre.

_MG_6966
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az 1811-ben Kastl Gottlieb sváb üveges számára id. Dankó József tervei szerint épült kétszintes ház a millenniumig állt ellen a város fejlődésének.

0002
azelod

Ekkor lebontották, helyét pedig Weinréb Fülöp és Spiegel Frigyes egy leginkább a Hanza-városok, vagy épp Amszerdam épületeire emlékeztető neogótikus bérháza foglalta el.

tervrajz

A szatócs testvérpár, Mandl Manó és Mandl Ármin megrendelésére 1898-ben elkészült kéthomlokzatos, furcsa ház 6,2 méteres Várkert rakparti, illetve 5,5 méteres Döbrentei utcai szélességével a budai oldal legkeskenyebbje.

_MG_7015
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület végignézhette az Erzsébet híd építését, sőt, nagyobb sérülés nélkül túlélte Budapest ostromát is.

Az Erzsébet híd balparti oldalnyílásának áthidalására szolgáló vasszerkezet szerelése, 1900
Az Erzsébet híd balparti oldalnyílásának áthidalására szolgáló vasszerkezet szerelése, 1900

Tetőtere a harmincas évek folyamán Marafkó Ferenc építőmester tervei alapján épült be, így a ház ma tíz lakást rejt.

_MG_7001
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A szamárhátíves bejárat és az ablakok kovácsoltvas díszei

_MG_6990
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Második emeleti kőerkélye felett még ma is látszik az építtető Mandlékra utaló M betű

_MG_7002
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

2013 januárjában a Lásd Budapestet bloggere belülről is körbenézhetett a házban, és lefotózta az apró, lichthof méretű belső udvart, valamint a lépcsőházat is:

P1130649
P1130722

Itt élt gróf Leiningen-Westerburg Ármin, az aradi vértanúk egyikének fia (aki jó eséllyel apja hírnevének köszönhetően lett az Óbecse-Újvidék-Titeli Helyiérdekű Vasút Rt. alelnöke), édesanyja – az 1854-ben gróf Bethlen Józsefhez nőül ment – gróf Bethlen Józsefné, valamint Tardos Krenner Viktor (1866-1927) festőművész, a Képzőművészeti Iskola tanára (1903-1924), aki Lotz Károly és Székely Bertalan mellett tökéletesítette a tudását.

Tehetségét jórészt épületek belső tereinek fali, illetve mennyezeti freskóival bizonyította – műveivel az Országház ebédlőjében, a Pannonhalmai Főapátság millenniumi emlékmű kápolnájában, a Vígszínház mennyezetén, a gyöngyösi Szent Bertalan-templomban, az egri székesegyházban, illetve a Ferenciek terén álló ferences templomban találkozhatunk.

A ferences templom egyik mennyezetfreskója
A ferences templom egyik mennyezetfreskója

A Döbrentei utcai oldal üzlethelyiségét a húszas években a nagybányai és szolnoki művésztelepen fejlődött Mátrai Vilmos festő (1877-193?) bérelte, aki főként szép tájakat és múlandó tabáni pillanatokat örökített meg, de a Mintarajziskola és Rajztanárképző tanáraként művészek egész sorának egyengette az útját, sőt, műtermében néha kiállításokat is szervezett.

matraivilmostaban

Az épület az utcáról nézve szép állapotú, és ez jórészt a beltérről is elmondható, köszönhetően az összetartó lakóközösségnek. Reméljük, ez az állapot még sokáig fennmarad, és a hasonlóan kivételes, de rosszabb állapotú lakóházak is egyszer majd újra régi fényükben ragyognak majd.

Fotók és információk: FSZEK, Budapest Főváros Levéltára, XV.17.d.329-6243., Lásd Budapestet, Tabán Anno, Pintér Aukciósház, Bedő Aukciósház
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik