Kultúra

Újra várja a vendégeket a KGB-sek egykori kedvenc étterme

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 05. 25. 18:44

A város egyetlen grúz étterme egykor Sztálin jobbkezének kérésére nyitott meg, most pedig újra vendégeket fogad.

A KGB elődje, az NKVD élére frissen kinevezett Lavrentyij Berija, Sztálin nem épp kedvességéről ismert jobbkeze 1938-ban úgy döntött, ideje egy grúz éttermet nyitni a szovjet fővárosban, hogy ott tarthassa a találkozóit.

Ezzzel természetesen a szintén Grúziában felnőtt Sztálin is egyetértett, így még ugyanabban az évben megnyitott az Aragvi, ahol a vezető politikusok és a felső tízezer hacsapurit (sajtos-túrós lepény), kinkalit (húsos táska) és szacivit (hideg csirke fűszeres diómártásban) tömhetett magába, melyek alapanyagai jórészt egyenesen Grúziából, különvonattal érkeztek.

Az idő múlásával az étterem egyre inkább a különc moszkvaiak, tévésztárok, űrhajósok, művelt külföldiek, hírességek (Yves Montand, Richard Burton, John Steinbeck, és titkosügynökök kedvencévé vált, így nem csoda, hogy az asztalok környékén számtalan poloskát rejtettek el, a pincérek jórészt nyugalmazott KGB-sek voltak, sőt, néhány embert épp itt szerveztek be a titkosszolgálatba.

Keringenek történetek arról, hogy Berija sokszor Sztálin fiával, Vaszilijjel érkezett, és ittak meg együtt egy palack grúz bort, de a hetvenes évek felkapott énekese, Vlagyimir Viszockij és a filmrendező Andrej Tarkovszkij is gyakran beszélgetett itt művészetről és az életről.

A hely persze nem volt olcsó, híre pedig messzire eljutott, hiszen a kaukázusi konyhából jórészt csak a saslik jutott el a moszkvaiakig – ehhez képest az Aragvi 12 oldalas étlapja maga a mennyország lehetett a kulináris élvezeteket kedvelők számára.

A Szovjetunió felbomlása után persze ez az étterem is lassan haldokolni kezdett, 2000-ben – “csak egy felújítás erejéig” – bezárt.

Az ablakokat több, mint egy évtizeden át műanyaglapok takarták, az elmúlt években viszont csendben felújították. A hely egy hónappal ezelőtt nyitott újra, hogy ismét – jórészt eredeti fényében – fogadhassa a grúz konyha gyöngyszemeire vágyó vendégeket.

A kilenc nagy teremből álló étteremben a felújítás során találtak rá néhány XVII. századi boltívre, melyet szépen kiemeltek, a hely pedig elegánsabb lett, mint valaha, sőt, a Moscow Times tudósítója szerint az ételek is elsőrangúak.

Kérdés, hogy ez, valamint érdekes történelme elég lesz-e ahhoz, hogy túléljen a piacon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.