Kultúra

Ferde tornyok a nagyvilágból

A pisai torony mellett még százszámra léteznek ferde tornyok. Most bemutatjuk a legszebbeket, melyek nem épp szándékosan dőlnek a föld felé.

A Hegyi Boldogasszony-templom, Bad Frankenhausen, Németország

Schiefer Kirchturm in Bad Frankenhausen

A környék sóbányáinak egyike fölé 1382-ben épült templom már 1640-ben elhajlott, de még kiigazították, egy 1908-as földcsuszamlás óta azonban hirtelen újra rohamos dőlésnek indult. 1934-ben a torony függőlegesen kettéhasadt, melyet végül acélkapcsokkal illesztettek össze.

Vorstellung des Rettungskonzepts zum "schiefen Turm" in Bad Frankenhausen

1958-ban már a lebontása mellett döntöttek, tetőszerkezetét eltávolították, gótikus oltárát és orgonáját eladták, az épületet pedig magára hagyták. A bontásra végül szerencsére a következő ötven évben sem került sor: 2011-ben a német protestáns egyház egyetlen euróért megvált tőle, a város vezetői pedig 9-7 arányban (3 tartózkodás mellett) megszavazták a helyreállítást, mely közel egymillió euróba került, a torony pedig 4,76 fokos dőlésével a világ második legferdébbje.

San Giorgio dei Greci (Görög Szent György-templom), Velence, Olaszország

Rio_dei_Greci_da_Ponte_della_Pietá_Venezia

A görögkeleti templomok építése évszázadokon át tilos volt a csatornáiról és lagúnáiról ismert kereskedővárosban, de a XVI. században a görög kisebbség végül engedélyt kapott egy rendház és egy harangtornyos templom megépítésére. A munkák Sante Lombardo tervei szerint kezdődtek meg, befejezésük azonban Giannantonio Chiona nevéhez fűződik.

20110719_6322

Harangtornya 1592 óta áll ellen a történelem viharainak, mostanra pedig erősen megdőlt a nyugati irányba.

A római Torre Delle Millizie

1280px-Monti_-_Chiesa_di_S._Caterina_a_Magnanapoli_e_Torre_delle_Milizie_b

A város legrégebbi, ma ötven méter magas lakótornya XIII. századi elkészültétől három évszázadon át nagyúri családoknak adott otthont, katonai fontossága pedig az Angyalvárral vetélkedett.

Mercati_di_Traiano,_Torre_delle_Milizie,_Casa_dei_Cavalieri_di_Rodi_

Egy 1348-as földrengésnek köszönhetően a torony megdőlt, a két felső szintje pedig életveszélyessé vált, így lebontották. 1619-től a szomszédos templomhoz tartozó kolostor tulajdonába került.

A malajzai Teluk Intan eredetileg víztoronyként épült, a japán megszállás alatt őrtoronnyá alakított épülete

1024px-Teluk_intan_clock_tower

A 25,5 méter magas, pagodaszerű épületben XIX. század végi építésekor a város víztartaléka kapott helyet, hogy a száraz évszakban se legyenek fennakadások a város életében.

A kívülről nyolcszintesnek tűnő épület valójában csak három, egyenként öt méter magas szintet rejt.

A Church of St. Mary and All Saints, Chesterfield, Egyesült Királyság

1024px-Saint-mary-chesterfield

A XIV. századi épület tornya teljes egészében ugyan nem dől, csúcsa azonban egyszerre dől és 45 fokban csavarodik is.

5216827613_e0d26b947f_o

Az 1362 körül elkészült részt minden bizonnyal nem tapasztalt mesterek készítették, de a jelenség igazi oka a szerkezetet borító ólom, hiszen a napfény csak az egyik oldalát éri, a hőtágulásbeli különbségek pedig egyszerűen megcsavarják a tetőt.

A német Suurhusen gótikus temploma

454383503_789708af0f_b

A vöröstéglából épült templomot a XV. század közepén megrövidítették, hogy maradjon hely egy toronynak, ami mára már 5,2 fokkal dől az eredeti állapotához képest, ezzel pedig a világ legferdébb, építésekor még egyenes tornya.

1024px-Suurhusen_Church,_East_Frisia,_Germany._Pic_03

A dőlés oka pofonegyszerű: az egykor mocsaras területen tölgyfák tucatjait vágták ki, a templom pedig a földben maradt törzsdarabokra és gyökérzetre épült. Ezzel nem is lett volna gond, hiszen a famaradványok konzerválódtak. A XIX. században aztán rendezték a területet, a mocsarat lecsapolták, a fák csonkjai pedig rohadni kezdtek, egy idő után pedig egyszerűen semmivé foszlottak a torony alatt.

A hollandiai Delft Öregtemploma (Oude Kerk)

Protestáns gótikus templomok nem tűnnek fel minden európai város utcáiban, de Hollandiában ezek jóval gyakoribbak, így az 1246-ban felszentelt, Delftben álló Szent Bertalan-templom is erre a sorsra jutott.

Oude_Kerk_Delft_2

Hetvenöt méter magas, 1325-1350 közt elkészült tornya a gyenge alapok miatt minden bizonnyal már a reformáció idején dőlt, mára pedig már határozottan a szomszédos csatorna felé indult.

A Velencéhez tartozó Burano szigetén álló Chiesa di San Martino harangtornya

Burano_Corte_Tibaldon

A XVI. századi templomot többször építették át, mai alakját 1645-re nyerte el.

San_Martino_(Burano)_Campanile

Ötvenhárom méter magas, különálló tornyát Andrea Tiralinak köszönheti, építése 1703-1714 között zajlott.

Az Asinelli és a Garisenda, Bologna lakótornyainak két legismertebb darabja, melyet sokszor egyszerűen csak A két toronyként emlegetnek

A város a XII.-XIII. században  – egyelőre nem nyilvánvaló okból – lakótornyok sokaságával volt tele, így nevezhetjük akár ős-Manhattannek is.

Egyes tudósok szerint akár száznyolcvan is lehetett belőlük, mára viszont alig egy tucat túlélőjük magasodik az évszázados házak fölé. Jó részüket még a XIII. században lebontothatták, mások börtönként, otthonokként, vagy katonai tornyokként maradhattak fenn. Bontásaik a XIX. században is folytatódtak, sőt, az Artensit és a Riccadonnát 1917-ben, egy új városrendezési terv elfogadásakor tüntették el.

Emilia_Bologna4_tango7174

Két leghíresebb túlélőjük a 97 méter magas Asinelli, valamint a 48 méteres Garisenda. Mindkettő az 1109-1119 közti időszakban épült, sőt, ezek adták az ötletet a New York-i World Trade Center építészének, Minoru Jamaszakinak is.

A Huzu-pagoda, Tianma, Kína

18n9rjwk8q002jpg

A Sanghajtól negyven kilométerre, egy hegyoldalban található pagoda 1079-ben készült el, tehát immár 937 éve jelenti a környék képének biztos pontját.

 

Fotók: The History Blog, Wikimedia CommonsThe Long Road To Venice, optikorakel,  Ben SutherlandSheshan TravelBestourism

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik