Kultúra a világ egy fura hely

A francia végbélfütty-művész, aki tudásával egészen a Moulin Rouge színpadáig jutott

A legendás szórakozóhely kezdeti időszakában fura művészek is teret kaptak a színpadon, köztük egy időre a Le Pétomane-ként emlegetett Joseph Pujol is.

Sokan úgy gondolják, hogy a XIX.-XX. század fordulóján a szórakozás is jóval minőségibb volt – bálokat tartottak, táncoltak, vagy stílusos ruhákba öltözve iszogattak, miközben egy zenekar játszott a háttérben. Ez jórészt persze igaz, de nem feledkezhetünk meg a csodabogarak százairól sem, akik Párizs, valamint más nagyvárosok színpadjait is meghódították.

Közülük is kiemelkedett azonban az egyszerű Le Petomane-nak (Pukimániás) hívott Joseph Pujol (1857-1945), aki egy fura élménynek köszönhetően ismerte fel tehetségét: épp a tengerben merült alá, visszatartva a levegőjét, mikor fura, jeges érzést érzett a hátsóján. Ijedten a partra szaladt, és meglepetten tapasztalta, hogy tengervíz folyik a hátsójából.

Később, a hadseregben ezt a trükköt örömmel előadta a bajtársainak is – vizet szívott fel egy lábasból, majd néhány méternyire elsétált vele, és újra kiengedte.

Ekkor ismerte fel, hogy akár levegőt is képes beszívni, így a színpad felé kezdett kacsintgatni. 1887-ben szülővárosában, Marseilles-ben debütált, de öt évvel később már a Moulin Rouge színpadán láthatták az érdeklődők, ahogyan ágyúdörgést, vagy vihart utánoz, egy-két lépésnyi távolságból elfúj egy gyertyát, szív el egy cigarettát, vagy épp az O Sole Mio-t és a francia himnuszt játssza egy okarinán, a fenekéhez csatlakoztatott gumicsövön keresztül.

2-5

Mindezt természetesen frakkban és fehér kesztyűben, de a helyes táplálkozási szokásai és a napi beöntés miatt legalább szagtalan zenét alkotott.

A férfi akkora sztár lett, hogy az előadásaiért heti húszezer frankot tehetett zsebre – ezzel Európa Houdini utáni legjobban kereső előadójává vált.

le-petomane

Következő két évét ott töltötte, de 1894-ben egy – pénzügyi gondokkal küzdő barátjának megsegítésére szervezett – koncert miatt összeveszett munkaadóival, akik 3000 frankra büntették. Pujol otthagyta a társulatot, majd saját utazó társulatot verbuvált Theatre Pompadour néven.

LePetomane

Az első világháború kitöréséig ezt az életet folytatta, valamint tökéletesítette műsorszámait, de az értelmetlen háborús vérontás annyira sokkolta, hogy inkább visszavonult Marseilles-i pékségébe, később pedig Toulonban nyitott kekszgyárat.

Sajnos egyetlen előadásáról sem maradt fenn hangfelvétel, de egy klasszisokkal ügyetlenebb kortársa, Monsieur Lefires 1904-es előadásának részlete itt hallható:

1945-ben, 88 évesen hunyt el, emléke viszont számtalan filmen, musical-ben, valamint könyvben tovább él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik