Kultúra

Ez a hulladékból készült középkori város egy haldokló milliomos valóra vált álma

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 05. 23. 15:40

Az argentin Campanópolis utcáin járva egy igazi időutazás részeseinek érezhetjük magunkat.

Antonio Campana a semmiből vált milliomossá, köszönhetően az általa alapított bolthálózatnak. A hetvenes évek derekán azonban torokrákkal diagnosztizálták, és orvosai mindössze öt évet jósoltak neki.

A férfi azonban úgy érezte, hogy nem hagyta még igazán nyomát a világban, így 1976-ban megvásárolt egy óriási, két természetvédelmi területet elválasztó, a fővárostól mindössze harminc kilométernyire fekvő földterületet, melyen több évnyi szemét tornyosult. Ezt előbb eltakarította, majd – mivel marhák legeltetésére a földdarab nem volt ideális – létrehozta rajta legfőbb álmát, egy saját középkori várost.

A saját nevének átalakításával született Campanópolis építése 1980-ban kezdődött, így mindössze egyetlen éve maradhatott volna az alkotásra, de a rák sokkal lassabban terjedt az orvosok által számítottnál, így két évtizeden át, 2000-ben bekövetkezett haláláig bővíthette és építhette a néhol Tim Burton világából meglépett, építési törmelékből és hulladékból létrejött házak egész sorát. Nem elégedett meg azonban ennyivel, hiszen százezer fát és más növények ezreit is elültette a kétszáz hektáros területen, melynek a városka mindössze egytizedét foglalja el.

A félkész épületeket is tartalmazó városkát a férfi halála óta a fiai tartják karban. Látogatása csak minden szombaton, egy mindössze négyórás idősávban lehetséges.

A középkorinak tűnő, de valójában alig két-három évtizedes lakóházak közt egy holland szélmalom, egy mesterséges, ladikokat ringató tavacska, egy templom és számtalan apró, de érdekes épület is megbújik.

Egy ember által épített, középkori hatású városokból, vagy várakból egyébként számtalan létezik a világban – a következő epizódban a magyar példákat mutatjuk majd be.

Fotók: Perfil, Mariano, Campanópolis, Pablo Pecora
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.