Kultúra

Ma ötven éves a világegyetem legjobb lemeze

Annyira megelőzte a korát, hogy az együttes majdnem szétesett miatta és az amerikai kritikusok sem értették. Ma már időtlen klasszikus - ideje újra meghallgatni.

Természetesen a Beach Boys Pet Sounds című albumáról van szó, amely 1966 május 16-án jelent meg. Pszichedelikus rock, konceptalbum, klasszikus hangszerelés – ezeket az azóta elcsépelt fogalmakat Brian Wilson frontember mutatta meg, vagy hozta divatba, akkoriban ugyanis senki nem gondolta, hogy egy negyvenperces nagylemez lehet ennyire egységes, összefüggő, elmesélhet egy ennyire erős történetet. Wilson zsenialitása annyira erős volt, az album pedig annyira személyes, hogy az együttes sem tudott vele mit kezdeni, a majd’ egy éves felvételi időszak során majdnem szét is esett. Szerencsére nem így történt, a Pet Sounds pedig azóta hivatkozási alap, a Rolling Stone 2003-as listája szerint a világ második legjobb albuma. (Az első a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ami azért is ironikus, mert a Beatlest éppen a Pet Sounds ihlette, hogy megalkossa a mesterművét.)

De elég is a szövegből, ez a cikk tényleg csak ürügy arra, hogy idetegyük az albumot a maga teljességében, tessék meghallgatni az elejétől a végéig, ez a szép pünkösdi délután éppen ideális lesz:

(Köszönjük a Music Pressnek, hogy emlékeztetett az évfordulóra!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik