Kultúra ismeretlen budapest

Negyedórás városi séták I.: Rejtett csodák a Vígszínház körül

Új sorozatunkban rövid, belvárosi sétákat ajánlunk, amelyeket akár egy ebédszünetben, vagy épp munka után is könnyen megvalósíthat.

Elsőként a Vígszínház környékén teszünk egy kisebb kört, hogy megnézzünk kettőt a Nagykörút legszebb, freskókkal tömött folyosói közül, négy kovácsoltvas pávát, valamint két kaput, amikhez hasonlóakat Magyarországon nem igazán láthatunk.

Az útvonal:

Sétánk első állomása a Szent István körút 26., melyet a legegyszerűbben a Nyugati pályaudvarról indulva két-három perc alatt érhet el.

Az épület kapuja a Nagykörút tucatnyi más épületéhez hasonlóan egész nap nyitva áll, hiszen a belső udvaron továbbra is üzlethelyiségek működnek, megközelítésük pedig így jóval egyszerűbb, mint ha minden vásárlónak be kellene csengetnie. Ez természetesen nekünk kedvez, tehát lépjünk is be a négyszintes bérház nyitott kapuján, majd megpillanthatjuk az előtér pilaszterekkel (a falból kiemelkedő, pillért utánzó díszek) tagolt folyosóját, melynek keresztboltozatait csodás ornamentális festés díszíti.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Galéria
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ha kigyönyörködtük magunkat, és már úgy érezzük, ennél ma semmi sem lehet jobb, ideje továbbsétálni a Vígszínház felé, egészen a 16. számú épületig, amelynek Vígszínház felé néző oldala ma a Kino Cafénak és mozinak ad otthont.

A Wellisch Alfréd és Hegedűs Ármin tervei szerint 1898-ra elkészült ötszintes épület kovácsoltvas kapuja már önmagában remekmű, de számunkra most a mögötte lévő csodák fontosak. A freskók itt sokkal szebb állapotúak, mint néhány házzal feljebb, sőt, ezeknek alkotója is ismert: Lotz Károly, a XIX. századi magyar festészet egyik legnagyobb alakja.

_MG_6828

Érdemes egészen a belső udvarig sétálni, és figyelni az állat- és ördögfigurákkal jócskán megrakott, növényi motívumok garmadájával díszített freskókat.

_MG_6882-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

_MG_6823
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

És persze nem feledkezhetünk meg a falak márványborításáról, valamint a neves Villeroy & Boch által szállított padlóburkolatról, sőt, a lifthez és a főlépcsőházhoz vezető kapuk antik hatást mutató díszeiről és puttójairól sem:

_MG_6821-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_6871
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ha kigyönyörködtük magunkat, átsétálunk a Vígszínház előtt, és betérünk a szűk Pannónia utcába, hogy két szokatlan épületdísszel köthessünk szorosabb barátságot.

Első megállónk itt a Pannónia utca 6., melyet a körúti, jórészt eklektikus házaktól mindössze néhány év választ el, de már egy jóval modernebb stílus gyermek. A századforduló építészetében szép számmal bukkantak fel építész testvérpárok, ez is egyikük, Jónás Zsigmond és Dávid munkája, mely 1909-re készült el. Egyetlen jellegzetességére hívnánk fel a figyelmet: a kiugró első emeleti erkélyekre, melyek szecessziós kovácsoltvas díszei két, egymással szemben álló pávát mintáznak:

_MG_6888
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_6889
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Szomszédja, a Pannónia utca 8. mindössze néhány hónappal lehet fiatalabb nála, de homlokzata sokkal közelebb áll a kor stílusához. Az összeszokott párost alkotó Orth Ambrus és Somló Emil (Alpár Ignác sógora) által tervezett épület kapujával hívhatja fel magára az erre sétáló figyelmét, hiszen a ház színétől teljesen elütő kapuzata enyhén kiemelkedik az épület síkjából, de, oszlopfőivel, feliratával és két pár puttójával csak még jobban vonzza a szemet:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Innen csak néhány lépés a Hegedűs Gyula utca 15., Porgesz József 1911-re elkészült bérháza, melynek kovácsoltvas kapuját pedig egy emberalak őrzi:

_MG_6900
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik