Kultúra

Minden eddiginél több buli lesz a Művészetek Völgyében

A színházé lesz a főszerep, lent lesz Vidnyánszky Nemzetije is, de minden eddiginél erősebb lesz a popzene. Így néz majd ki az idei Völgy.

2013 óta új csapattal és határozott küldetéssel éled újra évről évre a Művészetek Völgye, amely a szervezők szerint idén élhetőbb és izgalmasabb lesz, mint valaha. Július 22-én indul és tíz napon át tart majd, a célközönség pedig most már nagyjából az egész ország: bulizni vágyó fiatalok, színházrajongók, gyerekek, azok, akik csak végig akarják próbálgatni a hely söreit és borait, sőt lesz külön jegy azoknak a felnőtteknek, akik „csak” a gyereket kísérik a fesztiválon.

Vidnyánszky Attila és Márta István fesztiválalapító. 24.hu / Neményi Márton
Vidnyánszky Attila és Márta István fesztiválalapító. 24.hu / Neményi Márton

Az előző „rendszernél” kevesebb falu vesz részt a völgyben: Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd, ám a szervezők azt ígérik: ügyesen oszlatják el a programokat és így a tömeget – Taliándörögdön például több esemény lesz, Kapolcs pedig kicsit fellélegezhet –, emberléptékű fesztivált szeretnének, ahol nincs az az ipari közeg, ami más fesztiválon előfordul – fogalmazott a Völgy beharangozó sajtóeseményén Oszkó-Jakab Natália programfelelős. Az idei Völgy főszereplője a színház, amit jól illusztrál a Nemzeti Szín-Tér nevű új helyszín, amely a Vidnyánszky-féle Nemzeti Színházzal készül helyi színészekkel és rendezőkkel együttműködésben. Rengeteg előadás lesz, az egyik legizgalmasabb talán a Momentán Udvar ötlete: tíz napon át zajló színpadi szappanoperát terveznek, méghozzá improvizálva, a közönség bevonásával, azaz együtt döntik el a szereplők sorsát. Ha van rá igény, ki is lehet nyírni őket.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Természetesen a szokásos helyszínekről is gondoskodnak: idén is működik majd Harcsa Vera udvara, gyakran lehet majd látni Hobót (igen, lesz Vadászat-koncert), lesz dokumentumfilmes helyszín is, lemegy a Völgybe a Fonó, kinyit az Eleven Kert, két helyszínt működtet a Néprajzi Múzeum. Szinte minden keresztény felekezet jelen lesz, a tizedik nap végén közös, ökumenikus istentiszteletet tartanak. A korábbi Völgyekhez képest feltűnően erős lesz a könnyűzenei vonal: jön a Morcheeba kétharmada, fellép a Kolin, a Kiscsillag, a Hiperkarma, a FISH!, a Brains, a Paddy and the Rats, a Budapest Bár és Lajkó Félix. A MOME-nek hála újra lesz vízimalom, miután „az előzőt elvitte az ár és az idő”; merész, kortárs installációról van szó, a hallgatók újra feltalálták a malmot – ígérik.

A harmadéves kapolcsi színészhallgatók. 24.hu / Neményi Márton
A harmadéves kapolcsi színészhallgatók. 24.hu / Neményi Márton

A sajtótájékoztatón elmondták: az a cél, hogy a Völgy önfenntartó legyen. Az új csapat azt szeretné, ha piaci alapon működne, ha kitermelné a kiadásokat, teljes infrastruktúrával, stábbal. A munka szerintük most kezd beérni, 2013 óta exponenciálisan növekedtek a jegy- és bérletbevételek. Ehhez képest hangsúlyozták az EMMI szerepét, aki majdnem megháromszorozta az állami támogatást: a tavalyi 23 millió után most 60-at adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik