Kultúra

Három kihagyhatatlan klasszikus tér vissza a magyar mozikba

Ebben a hónapban Az élőhalottak éjszakája, a Ben-Hur és a Kék bársony is digitálisan felújítva lesz látható a budapesti artmozikban.

Májusban a Pannonia Entertainment forgalmazásban három filmtörténeti jelentőségű remekmű is visszatér a nagyvászonra. A hónapban elsőként a zombifilmek atyja, George A. Romero forradalmi horrorfilmje, Az élőhalottak éjszakája borítja be a Toldit, majd egy hétre rá a “szandálos” hollywoodi eposzok netovábbja: a tizenegy Oscar-díjat nyert Ben-Hur kocsiversenyezik be a Puskin Moziba, digitálisan felújított, feliratos változatban. A májust aztán egy kereken 30 esztendős, korszakos jelentőségű mozi zárja a Művészben, David Lynch különleges hangulatú thrillerje, a még mindig sejtelmes és káprázatos Kék bársony.

Az élőhalottak éjszakája (Night of the Living Dead, 1968)

Fekete-fehér, amerikai horrorfilm, 96 perc. Rendezte: George A. Romero
Főszereplők: Judith O’Dea, Duane Jones, Karl Hardman, Marilyn Eastman

Barbra és Johnny apjuk sírját látogatják meg, mikor egy idegen a férfira támad. Halott öccsét hátrahagyva Barbra egy elhagyatott farmházba menekül, ahol élete legfélelmetesebb éjszakája vár rá. A zombihorrorok közel 50 éves alapfilmje először magyar nagyvásznon, felújított változatban!

CSAK A TOLDI MŰSORÁN!

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

Színes, amerikai történelmi kalandfilm, dráma, 222 perc. Rendezte: William Wyler
Főszereplők: Charlton Heston, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Martha Scott

A jeruzsálemi Ben Hur, gazdag zsidó család fia, újra találkozik gyerekkori barátjával, a római légió parancsnokával, Messalával, aki szerint az új tanok, melyeket Krisztus hirdet, felforgathatják az egész Római birodalmat. Ben Hur meghallgatja a hegyibeszédet, ott van a kálváriánál, méghozzá nem is egyedül, hanem egy szépséges rabszolgalány, Esther társaságában. Korábbi élete gyökeresen megváltozik, amikor tévesen megvádolják azzal, hogy megpróbálta megölni Messalát. Száműzik családját, őt pedig rabszolgasorba döntik…

CSAK A PUSKIN MŰSORÁN!

Kék bársony (Blue Velvet, 1986)

Színes, amerikai thriller, 120 perc. Rendezte: David Lynch
Főszereplők: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Laura Dern, Dennis Hopper

Látszólag békés és nyugalmas kisvárosba érkezik az ifjú Jeffrey Beaumont. A mezőn sétálva levágott emberi fület talál. Beviszi a rendőrségre, de ott senki nem jelentette be, hogy hiányozna a füle. Jeff beül a bárba, ahol elbűvöli az énekesnő hangja és szépsége. Kiderül, hogy Dorothyt bizarr viszony fűzi az öntörvényű helyi hatalmassághoz, Frankhez. Az ördögi férfi ugyanis, aki embereivel rettegésben tartja a kisváros lakóit, elrabolta a nő kisfiát. Így zsarolja, hogy minden kívánságát teljesítse. Jeff és a jó szándékú Sandy segíteni akar Dorothyn. Rémálomszerű kaland veszi kezdetét.

CSAK A MŰVÉSZ MŰSORÁN!

Forrás: Pannonia Entertainment

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik