Kultúra

“Őszintén, sosem láttam részegen”

A 80-as éveiben járó Alberto Ramos a BBC-nek adott videóinterjújában emlékszik vissza, hogyan teltek gyermekkori évei, amiket szakácsként töltött Hemingway kubai villájában. A Nobel-díjas szerző közel húsz évig élt a karibi szigeten és nem egy bestsellerét Havannára néző nyaralójában, a Finca Vigiában írta. Horgászott, koktélozott és a helyi gyerekekkel baseballozott. A villában a kor amerikai sztárjai is megfordultak, mint például Gary Cooper vagy Ava Gardner, akik állandó vendégnek számítottak.

Ramos a villában dolgozott 1947-től, majd a szakács halála után őt nevezték ki a birtokon dolgozó fiúk közül.

Szegények voltunk és bármilyen munka jól jött Hemingwaytől. Úgy kezeltek, mintha a család tagjai lennénk. Ritkán jártam haza. Minden időmet itt töltöttem. Mindig kedves volt, legalábbis velünk, gyerekekkel. Még baseballozott is velünk egy kis pályán a birtokon.

Az egykori szakács arról is mesélt, hogyan töltötte Hemingway egy átlagos napját a kubai birtokon.

Korán reggel kezdett írni. Az emberek feljöttek a városból és segítséget kértek tőle, hogy kifizessék az orvosi számláikat. Figyelnünk kellett, hogy senki ne kopogjon, amíg be nem fejezi az írást. Megmondtuk, hogy később jöjjenek vissza, és Hemingway segít.

És beszélt az író alkoholizálásáról is.

Őszintén, sosem láttam részegen. Szeretett inni, de lassan. Ebéd után leült a foteljébe és egy pohár ital mellett olvasgatott. Mikor Havannába ment a Lincolnjával, vitt az útra egy pohár Tom Collinst némi ginnel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik