Kultúra

Meghalt Valentyin Zorin

Életének 92. évében szerdán elhunyt a szovjet és orosz rádiós és televíziós újságírás meghatározó alakja, író, külpolitikai szemleíró, politológus - írja az MTI.

Zorin a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) elvégzése után a szovjet Össz-szövetségi Rádió külpolitikai szerkesztőségének kommentátora lett. 1955-ben a Majak rádióadó hírműsorainak főszerkesztő-helyettesévé nevezték ki, 1965-től pedig a Központi Televízió és az Össz-szövetségi rádió politikai szemelírójaként dolgozott.

A maga idejében újszerű műfajok, így a publicisztikai tévéfilm és a televíziós kerekasztal-adások úttörője volt, és több népszerű magazinműsort, köztük a 9. stúdiót és a Nemzetközi Panorámát vezette.

A 20. század több meghatározó személyiségével, köztük Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton korábbi amerikai elnökökkel, Charles de Gaulle néhai francia elnökkel, Indira Gandhi volt indiai miniszterelnökkel és Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnökkel készített interjút.

Az Egyesült Államokról szóló számos könyv és dokumentumfilm szerzője és több rangos állami kitüntetés birtokosa volt.

Fotó: Europress fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik