Kultúra

Meghalt az Egy zseni árnyékában rendezője

A Seattle Nemzetközi Filmfesztivált is társalapító Dan Ireland 57 éves volt.

Elhunyt Dan Ireland kanadai származású filmrendező, producer és forgatókönyvíró, akinek legismertebb alkotásai között az 1996-os Egy zseni árnyékában, az 1998-as Begerjedve és a 2005-ös Különös barátság is szerepel.

Az 1958-ban Vancouverben született Ireland első nagyjátékfilmje éppen a Vincent D’Onofrio és Renée Zellweger főszereplésével forgatott 1996-os Egy zseni árnyékában volt, amelyért abban az évben a Sundance Filmfesztiválon a zsűri nagydíjára is jelölték. Ezt követően aztán olyan mozifilmeket producerált és rendezett, mint a Begerjedve, a Passionada – A szerelem játéka, a Különös barátság, a Jolene és az Élő bizonyíték. Az elmúlt húsz évben néhány rövidfilm mellett a Végtelen határok és a 2gether – Dögös ötös című sorozatok egy-egy epizódját is ő jegyezte. Ireland az utóbbi időben egyszerre három produkció előkészítésén is dolgozott, ezek a Nobody Nowhere című dráma, a Mr Lively című komédia és a Life Briefly című musical voltak, amelyek a következő két évben készültek volna el.

1976-ban Dan Ireland Darryl Macdonalddal közösen útjára indította a Seattle Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt harminc évben Észak-Amerika egyik legnevesebb külföldi, független és dokumentumfilmeket felvonultató seregszemléjévé vált.

Forrás: Variety, IMDb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik