Kultúra

Egyéves a Mafab.hu, elkészült a magyar IMDB?

Nagy ambíciókkal indult egy éve a Magyar Filmadatbázis. De sikerült-e elérniük a céljaikat?

Az IMDB-t valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, aki kicsit is érdeklődik a filmek iránt. Azonban a hazai filmrajongók egy éve arra lehetettek figyelmesek, hogy megjelent a portál magyar nyelvű megfelelőjeként beharangozott Mafab.hu, mellyel új kihívót kaptak a hazai filmadatbázisok. Az oldal készítői nem kívántak megragadni a hagyományos magazinformátumnál, és a legnagyobb hazai filmadatbázis tervével vágtak bele a projektbe. Ahogy Horváth Gergő főszerkesztő fogalmazott:

A cél az volt, hogy alternatívát nyújtsunk az IMDB hazai felhasználóinak, hogy magyarul is minden információt megtaláljanak az általuk keresett filmről. Azokról is, melyeket nem mutatnak be itthon.

Ha a nyitóoldalon szereplő nyilvános statisztikákat nézzük, valóban nem üres beszédről van szó, ugyanis a Magyar Filmadatbázis a tárolt adatmennyiséget nézve már most kétszerese a Port.hu filmadatbázisnak (270ezer/140 ezer). Ez önmagában még nem garancia a sikerre, de egy olyan alapot nyújt, melyre lehet építkezni.

De vajon van valami a számokon túl, ami az oldalukra billentheti a mérleget? Megnéztük a jelenleg is a mozikban futó Batman Superman ellen adatlapját, és párhuzamba állítottuk a Port.hun található adatokkal. Az első különbségek már a stáblistánál láthatóak, ugyanis míg a Mafab stáblistája 272 nevet számlál, addig a konkurens oldalon ez a szám 20. A további arányok alakulása: képek 97/20, videók 19/8, poszterek 23/3. Ha ehhez hozzávesszük a filmérdekességek felületet, a kritikai adattárat, ahonnan a leglátogatottabb hazai magazinok kritikái érhetőek el vagy a kapcsolódó cikkek gyűjteményét, melyek mindegyike a mafabos adatlapról érhető el, a csapat ambíciói nem tűnnek túlzónak. Bár az IMDB-vel az összes adatmennyiség tekintetében értelemszerűen nem kelhet versenyre, mégis meglepő, hogy egy konkrét adatlapot nézve a fentebb említett faktorokat a maga javára tudja fordítani.

Jelenleg 300 ezer egyedi felhasználónk van havonta, de a növekedés szerencsére nagyon dinamikus. Bízunk abban, hogy a csehekhez, a franciákhoz és a németekhez hasonlóan itthon is kiépülhet egy közkedvelt, és széles közönséget megszólító filmadatbázis, ami összefogja a hazai filmrajongókat

– mondta a főszerkesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik