Kultúra

Ennek a templomnak az oldalán közel háromszáz éve letámasztottak egy létrát, de még mindig ott áll

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 20. 14:00

A jeruzsálemi Szent Sír-templom egyik emeleti ablaka előtt pihenő létráról sokan azt hiszik, hogy csak egy modern felújítás kelléke, pedig a XVIII. század óta ott álló eszköz a kereszténység történetének egyik legfurcsább fejezetéhez kapcsolódik.

A Mozdíthatatlan Létraként (status quo-létraként) emlegetett eszköz első írásos említése a későbbi I. Abdul-Hamid oszmán szultán egyik, 1757-ben kiadott rendeletéből származik, de a létra már egy 1728-as metszeten is feltűnik.

De mit keres egy cédrusból készült létra közel háromszáz éve egy jeruzsálemi templom falán?

A válasz a Jeruzsálemben élő keresztény felekezetek történetében rejlik, hiszen mindannyian úgy érezték, hogy a Szent Sír-templom az ő területük, és ez kisebb-nagyobb ellentétek egész sorát szülte.

A széles körben ismert történet szerint a létra egykor egy kőművesé volt, aki az örmény ortodox egyház megbízásából dolgozott az épület felújításán. Az alatta lévő téren viszont ezt látva összeverekedtek a görög és örmény szerzetesek, majd elkezdték dobálni a mestert is, aki jobbnak látta, ha inkább gyorsan, létráját hátrahagyva elhagyja a helyszínt.

A megkötött megállapodások ellenére ezek nem értek véget, míg végül 1852. február 8-án aláírták a máig fennálló egyezményt. Ennek keretében hat keresztény gyülekezet közösen birtokolja a kereszténység egyik legfontosabb szentélyét, amely hitük szerint Krisztus keresztjének helyén épült.

A létra XIX. századi ábrázolásai (1835-1870)

Tényleges hatalommal bírnak a római katolikusok, a görögkeletiek, az örmény ortodoxok, de kisebb tereket birtokolnak a szír keresztények, (ők vigyázzák Arimathiai József sírját), az etióp keresztények, valamint a koptok.

A béke persze igen törékeny, így a templom óriási belső terében néha máig elszabadulnak az indulatok: 2002-ben egy kopt szerzetes túl közel húzta a székét az etiópokhoz, mivel az árnyékba akart kerülni – az ezt követő verekedés után tizenegy embert szállítottak kórházba. Két évvel később, 2004 szeptemberében a görögkeletiek és a ferences szerzetesek mentek ölre, mivel az utóbbiak véletlenül nyitva hagyták a kápolnájuk ajtaját. Szerencsére senki sem sérült meg.

Mindezek mellett nem csoda, hogy az egyik egyház szerzetese sem szeretne felmenni azért a létráért, mivel az azt jelentené, hogy a falszakasz az adott egyház irányítása alatt áll.

A két évvel ezelőtt boldoggá avatott VI. Pál pápa 1964-es szentföldi látogatásán a létrát is megcsodálta, és kijelentette, hogy a létra addig marad a helyén, míg a különböző keresztény egyházak nem oldják meg egymás közti problémáikat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez persze nem jelenti azt, hogy  még senki nem próbálta meg eltüntetni a létrát: 1981-ben, egy hónappal a II. János Pál pápa elleni merényletkísérlet után valaki megpróbálta elvinni a létrát, de az izraeli rendőrség közbelépett, a tettest azonban nem sikerült elkapni. 1997-ben viszont sikerült meglovasítani az évszázados eszközt, de a tolvaj néhány hét után egyszerűen csak visszarakta azt a régi helyére.

Fotók: Wikimedia Commons, Coast Daylight, Unusual Places
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.