OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kultúra

A magyar rádiógyártók Felvidék és Kárpátalja visszatéréséből is jó reklámot csináltak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 20. 16:06

Az Orion és a Standard büszke volt arra, hogy rádióik, illetve rádióerősítőik segítettek az öröm szavát messzire juttatni.

Az 1922-ben Kremeneczky János bécsi izzólámpagyáros által alapított Kremeneczky Elektromos Művek Rt. 1924-ben vette fel az Orion Villamossági Rt. nevet, és megszületett a legendás, Bottlik József által tervezett háromfejes logó, mely a következő több, mint hat évtizedben összeforrt a magyar rádió- és televíziógyártással.

A harincas évek derekán rádióik 90 százaléka már külföldön talált gazdára, sőt, 1942-ben az egész világ rádióexportjának 25-30 százalékát az Orion tette ki. Az ötvenes években ők fejlesztették ki az első magyar televíziókészülékeket: 1955 és 1975 közt majd negyven modellt dobtak piacra, köztük 1968-ban az első magyar színes tévét.

Az 1928-ban alapított Standard az Orionnal ellentétben csak két évtizeden át, 1948-as államosításáig működött saját néven. Ők készítették a posta egyik távíróadóját, de katonai megrendeléseik száma is számottevő volt, így a minden árkategóriát lefedő rádióik mellett többek közt lokátorokat, légvédelmi figyelő- és riasztóberendezéseket és a Botond gépkocsikba kerülő adóvevőket is ők gyártották. Az államosítás után Beloiannisz Híradástechnikai Gyár (BHG) néven működtek, egészen az 1991-es szétdarabolásig és megszűnésig.

Az 1938. november 2-án aláírt első bécsi döntés során 11927 négyzetkilométernyi, a trianoni döntés során tizennyolc évvel korábban elcsatolt terület tért vissza Magyarországhoz, így Kassa, Rozsnyó, Ungvár, Munkács, Beregszász, Rimaszombat, Érsekújvár, Komárom Léva és Losonc is. A terület 869 ezer lakója közül mintegy 86,5%, azaz 752 ezer volt magyar, akik kitörő örömmel fogadták a november 5. és 10. közt bevonuló honvédeket.

De vajon mivel hallgathatták a magyarok a “felszabadult testvéreink örömujjongását és a bevonulás történelmi óráit”? Természetesen a Standard rádiókon, vagy a “magyar rádión”, az Orionon, ami hozzásegített, hogy “minden házban zengjen magyar szó!”. És vajon milyen erősítők vitték jutatták el a katonák szavait és az öröm hangjait a néphez? Természetesen a Standard rádióerősítő autói! Az 1938-as magazinokban megjelenő reklámok szerint legalábbis így történt, amint ezt a Hozott szalonnával oldalán talált három, a Pesti Hírlapban egykor megjelent darab is bizonyít:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.