Kultúra

Nagyon komoly II. világháborús dokumentumfilm érkezik a tévéképernyőkre

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 16:45

A Duna World fogja műsorára tűzni a Magyar korridor: Varsó 1944 című alkotást, amelynek már az előzetese is igencsak látványos és mozgalmas.

A Duna World csatornáján debütál az elmúlt idők egyik legszínvonalasabb és legakciódúsabb magyar gyártású történelmi dokumentumfilmje, a Magyar korridor: Varsó 1944, melynek televíziós premierjére a Lengyel – Magyar Barátság Napján, március 23-án délután 6-kor kerül sor.

Az 50 perces dokumentumfilm azt a történelmi eseménysort dolgozza fel, amikor a német hadvezetés a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtestet a varsói felkelés leverésére utasította. A 30 ezer főt kitevő kontingenst vezető Vattay Antal altábornagy azonban a náci parancsot mereven elutasította a több évszázados lengyel-magyar barátságra hivatkozva. A tábornok csak arra vállalkozott, hogy csapataival hermetikusan lezárta a lengyel fővárosba vezető utakat, hogy az ott harcoló felkelők ne kaphassanak kívülről semmiféle utánpótlást. A blokád azonban látszólagos volt: a magyarok által ellenőrzött területeken a lengyelek nemcsak szabadon közlekedhettek, illetve vihettek be tárgyi- és személyi utánpótlást a Visztula-parti városba, hanem a bakák sok esetben át is adták a partizánoknak a nyilvántartásokban nem szereplő fegyvereiket, lőszereiket, gyógyszereiket, élelmiszer-tartalékaikat és magyar katonai egyenruháikat is. Csaknem 100 magyar át is állt a harcok kirobbanásakor a lengyelek oldalára, hogy fegyvereiket a németek ellen fordíthassák. A helyzet akkor kezdett kaotikussá válni, amikor a hadtest új parancsnoka, Lengyel Béla altábornagy az egész seregével a felkelők oldalára akart átállni, hogy Sztálin hadosztályaival közösen szabadíthassa fel Varsót a náci megszállás alól. Persze eközben Hitler utasítására a németek is felkészültek egykori fegyvertársaik, a magyarok megtámadására, amely több fegyveres összetűzésben meg is nyilvánult.

Többek közt a dokumentumfilmnek köszönhetően kapta meg Lengyelország legnagyobb állami kitüntetését a „Lengyelország Újjászületése Érdemrend” lovagkeresztjét a Gdanskban élő 98 éves Elek István egykori karpaszományos huszár. Az egykori Hadik-huszár azért kapta meg a rangos kitüntetést, mert a felkelés ideje alatt 1600 lengyel családot mentett ki társaival együtt az égő Varsóból.

A Magyar korridor: Varsó 1944 című dokumentumfilmben közel 100 hagyományőrző és tucatnyi még működő korabeli haditechnika lett felvonultatva. A csatajelenetek rekonstrukciójakor több mint 10 kiló pirotechnika lett felhasználva. A filmet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra támogatta.

Forrás: Artist-Fama Kft.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.