Kultúra

Mozikba kerül az Orbán Viktorra lövöldöző terroristáról szóló Zero

Itthon is bemutatják Nemes Gyula filmjét, melyben a rendező tavaly a Karlovy Vary-i bemutató előtt kicenzúrázta a miniszterelnök arcképét, miután befenyítette őt a Filmalap.

Szokatlan, eddig nem látott magyar film kerül hamarosan a hazai mozikba. Nemes Gyula második nagyjátékfilmje fanyar humorú, provokatív alkotás: van benne lázadás a kapitalista, globális világgazdasági rendszer ellen, afrikai tájak, cseh zene és gyönyörű méhes-mézes szex-jelenet. A Zero egy fiatal méhészről szól (Kovács Krisztián), aki szembesül a méhek kihalásával és ezért egy anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen.

Júliusban megírtuk, hogy Nemes Gyula a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a film vetítése előtt kiállt a közönség elé és közölte: ugyan nem lenne szabad elmondania, de a Filmalap befenyítette, hogy amennyiben nem vágja ki a filmjéből azt a részt, amiben lelőnek egy bizonyos politikust, akkor vissza kell fizetnie a 180 milliós támogatást, amit kapott. Nemes végül egy golyóstollal satírozta ki a filmből a politikus arcát, ám megjegyezte, hogy reméli, ennek ellenére mindenki felismeri majd az illetőt.

Komédiánk egy terroristáról szól, aki egymaga átveszi az uralmat és egy igazságosabb világot próbál létrehozni. De a világmegváltás szentesíti-e az eszközöket? Erről szól a film. Nem a megoldást kerestük, hanem kérdéseket akartunk feltenni a nézőknek.

– nyilatkozta a Zero kapcsán a rendező, aki Karel Vachektől és Věra Chytilovától tanulta a filmes mesterséget. Nemes Gyula filmjét március 24-én mutatják be a hazai mozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik