Kultúra

Ezeket nézd pénteken a Filmhéten

Újra pótolható nagyjátékfilmek, ismeretterjesztő alkotások és Zsigmond Vilmos megemlékezés a Filmhét március 4-i kínálatában.

Nagyjátékfilmek:

Aki délután kezdi a magyar filmek műélvezetét, késő délutánig szinte csak olyan alkotásokat nézhet, amik már feltűntek a Filmhét műsorán. Először 14:30-kor Vidnyánszky Attila eddig csupán pár ízben vetített filmjét, A szarvassá változott fiút nézhetik. 15:15-kor a fiatalos, laza egysorosoknál többet szinte nem tartalmazó, Az éjszakám a nappalodat; 16:30-kor a humor ellen beoltott, nem vicces, de legalább nem alpári magyar stand-up filmet, a Kiss Ádám és Hadházi László főszereplésével készült Dumapárbajt; 17:25-kor az utóbbi idők második legtöbb nézőjét vonzó Liza, a rókatündért (csak a Saul fiát látták többen). 18:20-kor aztán érkezik A nagy füzet, egy posztmodern háborúellenes dráma arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére. 18:30-kor Koltai Lajos emlékezik egykori kollégájára, Zsigmond Vilmos operatőrre, majd ezt követően levetítik a Fekete Dáliát. 19:25-kor egy tévéfilm is befigyel, a Félvilág, amely Köbli Norbert forgatókönyvíró és Szász Attila rendező újabb közös munkája a nagy sikerű Berni követ után.

Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek:

A mai nap folyamán 10 blokknyi ismeretterjesztő és dokumentumfilm kerül vászonra a Mom Parkban, de az egészestés alkotások között is érdemes szemezgetni. Előbbiek közül fontos megemlíteni Haragonics Sára Szembenézés című munkáját, amelyben saját édesanyja halálát próbálja feldolgozni (D26-os blokk, 15:35), valamint a thrillerbe illő feszültséggel operáló László Gábor Ez volt a sorsom… című rövid dokumentumfilmjét, amelyben egy sváb szellemfalu elvándorolt lakóiról mesél (D23-as blokk, 18:35). Az egészestés alkotások közül ajánlott Varga Ágota 20:25-kor kezdődő Szülei szeme című filmjére beülni, amelynek főszereplője, Ferike tényleg szülei szeme, ugyanis édesapja és édesanyja egyaránt vak. Ráadásul a film 11 évig készült.

A teljes program a 2. Magyar Filmhét honlapján látható, a jegyek 800 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu-n vásárolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik