Kultúra

Ezeket nézd szerdán a Filmhéten

Szkeccsfilm, magyar suttyófilm, erdélyi trhriller, táncos/zenés móka, holokauszt dráma és doksifilmek minden mennyiségben a Filmhét március 2-i kínálatában.

Nagyjátékfilmek:

Aki délután érkezik a 2. Magyar filmhét vetítéseire, annak 13:00-kor Pálfi György szkeccsfilmjével, a Szabadeséssel érdemes kezdenie, amely hét történetet mesél el, miközben a hetedikről lezuhan Molnár Piroska, s elhalad egy-egy emelet mellett. 11 év után visszatér Balog Tibi és bandája is, hogy újra felforgassák egy nemzetközi bűnszövetkezet nyugodt életét, ezúttal a világ első floppy-lemeze utáni hajszában. Minden nagyobbat robban, több a káromkodás és az akció, viszont ez önmagában még nem biztos, hogy elég. Akinek igen, 14:40-kor nézheti a magyar suttyófilm folytatását, az Argo 2-t. 16:40-kor látható az első(nek kikiáltott) magyar thriller, a Víkend, amely ha nem is kimagasló, de műfaji tanulmánynak tökéletes. 18:10-kor a Swing nézhető, amely három különböző korú nő tipródásáról szól, akik különféle élethelyzetekben a mindennapi boldogulás mellett életük álmát, az éneklést kívánják űzni. Aztán 18:40-kor autós száguldás, szex, finom humor, igazi konfliktus egy magyar filmben, a Parkolóban. 20:30-kor Gárdos Péter 10 évig készült filmje, a szülei szerelméről szóló, a holokausztot csak díszletként használó Hajnali láz következik, majd 20:35-kor a tegnap is vetített, Horváth Lili külföldön már alaposan körüldíjazott első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek látható, amely releváns üzenettel és lelkes, de ügyetlen amatőrökkel beszél a mélyszegénységről.

Dokumentumfilmek:

Ha a tegnapi nap a kisjátékfilmeké volt, a mai egyértelműen a dokumentumfilmeké. 19 blokkban mintegy 30 rövidebb és 4 nagyjátékfilmes hosszúságú doksifilmet lehet megnézni, amelyek közül érdemes megtekinteni 12:50-kor az Oláh Kata és Oláh Judit rendezte Helló, szia, csókolomot, amely a párválasztás életkortól, vérmérséklettől és a technológiai fejlődéstől függő dimenzióit tárja fel. 14 órakor Nagy Dénes filmje, a Seb látható, amely három nő életébe és gondolataiba vezet be, akikben a sebeik a közösek, az alkotás pedig  mögöttes motivációjukra keresi a választ. 16:25-kor Rácz Erzsébet és Anders Østergaard közös filmjére ajánlatos beülni, akik a rendszerváltó Németh Miklóst humorosan mutatják be archív felvételeken és visszaemlékezéseken keresztül az 1989 – Határon-ban.

Kisjátékfilmek:

18:25-kor az egyetlen délutáni blokkban négy kisjátékfilm tekinthető meg, ezek közül az Egy nap kezdete érdekes Teszler Tamás rendezésében, aki egy pánikbeteg férfi munkakezdésének fázisait követi le, illetve a Visky Ábel Romanian Sunrise című alkotása, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem első végzett 6X6-os évfolyamának egyik vizsgafilmje.

Teszler Tamás: Egy nap kezdete
Teszler Tamás: Egy nap kezdete

A teljes program a 2. Magyar Filmhét honlapján látható, a jegyek 800 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu-n vásárolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik