Kultúra

Ash Williams harminc év után is láncfűrésszel gyepálja a gonosz halottakat

Több mint három évtized telt el azóta, hogy Ashley Williams először találkozott a gonosszal a mozivásznon, de amikor ismét szembetalálja magát az elátkozott holtak haragjával, egyből láncfűrészt ragad, hogy megmentse az emberiséget.

Még 1981-et írtak, amikor Sam Raimi fejében megszületett egy rémtörténet ötlete, és gyerekkori barátjának főszereplésével leforgatta a Gonosz halott (The Evil Dead) című horrorfilmet, amely azóta kultikussá vált. Bruce Campbell a középiskolai évek alatt már hozzászokott ahhoz, hogy a háta mögötti padból Raimi folyamatosan piszkálja, – például ceruzával szurkálja őt, míg tanára választ vár tőle egy kérdésre – így később sem volt meglepődve azon a felkérésen sem, hogy kamera előtt fulladozzon a rázúduló temérdeknyi művértől.

Az alacsony költségvetésű film a vártnál sokkal nagyobb bevételt hozott, megjárta a cannes-i filmfesztivált, elnyerte Stephen King tetszését is, a későbbiekben pedig két folytatás is követte. A kritikák pozitív hangvétele az évek előrehaladtával sem változott, Sam Raimi nevét pedig – többek között – olyan blockbusterek fémjelzik azóta, mint a Pókember-trilógia, az Átok két része, vagy éppen az HBO egyik márciusi premierje, a Poltergeist: Kopogó szellem.  Kivette részét a sorozatok gyártásából is, a Herkules, valamint a Xena, a harcos hercegnő produceri munkálataiba például az Evil Dead-részekhez hasonlóan testvérét is bevonta. A Starz-csatornán pedig az ugyancsak az ő nevéhez köthető Spartacus után az Ash vs. Evil Dead is képernyőre került, az első epizódot tavaly Halloweenkor tűzték műsorra.

Ash_vs_evil_dead_plakat

Az Ash vs. Evil Dead igazi csemege azok számára, akik jó szívvel emlékeznek vissza Ash Williams klasszikus történetére még az előző századból, de az első évad nyitóepizódja kellőképpen visszautal a bonyodalom kezdeteire, hogy azok is fel tudják venni a fonalat, akik nem értik még, hogy a főszereplő miért pótolta kézfejét pont egy láncfűrésszel. A humor és a horror olyan ötvözete köszön vissza, ami egyszerre kínál szórakozást és rettegést, mindezt olyan gyors váltakozásban, hogy szinte még fel sem fogjuk mi csalt mosolyt arcunkra, és a fotelből felpattanva máris felkiáltunk valami hátborzongató látvány miatt. Bruce Campbell azonban egy interjúban elárulta, hogy csak a képernyőn ilyen bátor. Egy korábbi bulgáriai forgatás alatt mindig tartott magánál némi kutyaeledelt, mert félt az utcán bóklászó kóborkutyák támadásaitól. Ez persze semmit sem ront a színész imidzsén, akit saját elmondása szerint sokan tartanak a B-kategóriás filmek Gregory Peckjének. Campbell hiába alakította magát Ronald Reagant is a Fargóban, játszott már amerikai kémet hét évadon keresztül, a horrorfanatikusok számára mindörökre Ash maradt.

A régi rajongóknak sem kellett csalódniuk, Ash jellegzetes karizmája változatlan, és emellett akadnak még elemek, amik a múltból köszönnek vissza. A sorozatban például ugyanazzal a bézsszínű 1973-as Oldsmobile Delta 88-as járgánnyal szeli az utakat, mint a kezdetek kezdetén. Azzal a különbséggel, hogy az autó időközben feltűnt már a Spiderman trilógia valamennyi részében, megjárta a Szimpla forgatását is, és láthatjuk a Rossz álmok képkockáin is, amint épp Cate Blanchett ül a volánja mögött. Ash sokszor a legbrutálisabb módszerekkel él az öntudatra ébredt halottak ellen, akik szintén nem nagyon válogatnak a leszámolási eszközök között. Mindehhez aláfestésként felcsendül számos régi klasszikus úgy, mint Alice Cooper, az AC/DC és a Deep Purple. Ha pedig azon gondolkodnánk, hogy hol láthattuk már Ruby Knowbyt, aki Ash-t teszi felelőssé apja haláláért, eláruljuk, hogy ahhoz a Lucy Lawless-hez van szerencsénk, akit Xena ikonikus alakja tett híressé.

A Fangoria horrormagazin évről évre több kategóriában is kiosztja az általuk legjobbnak vélt filmeknek járó díjat, a Chainsaw Awards-ot, amelyre idén az Ash vs. Evil Dead is jelölést kapott, és az 1972-ben alapított Szaturnusz-díjra is esélyes lehet. Negyvennégy kritika alapján a Rotten Tomatoes oldalán 98%-ot ért el a sorozat, az IGN szerint pedig 10 pontból 9,8-as értékelést érdemel, ami mind arra enged következtetni, hogy nem bánjuk meg, ha március 5-től esti szórakozásként a Cinemaxra kapcsolunk, de az HBO GO kínálatából már a teljes évad elérhető március 1-től.

Forrás: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik