Kultúra

Ezeket nézd kedden a Filmhéten

Zenés utazás, rókatündér, rally-versenyző, fesztiválozó lányok és budapesti kiútkeresés a Filmhét március 1-i kínálatában.

A 2. Magyar Filmhét hivatalosan tegnap indult, a friss Oscar-díjas Saul fia vetítésével, ma, március 1-jén pedig már a versenyfilmek is vászonra kerülnek. A nagyjátékfilmek mellett érdemes a filmszakos főiskolásokra és egyetemistákra figyelni, ma bemutatkozik az SZFE, a Metropolitan Egyetem, a MOME Anim, és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem fotó, film és média szakja, valamint az EKF mozgóképkultúra tanszéke.

Nagyjátékfilmek

Akik hamar végeznek a munkájukkal, 15:45-kor megnézhetik a humor ellen beoltott, nem vicces, de legalább nem alpári magyar stand-up filmet, a Dumapárbajt; 16:00-kor Horváth Lili külföldön már alaposan körüldíjazott első nagyjátékfilmjét, a Szerdai gyereket, amely releváns üzenettel és lelkes, de ügyetlen amatőrökkel beszél a mélyszegénységről; 16:25-kor Kerékgyártó Yvonne első nagyjátékfilmjét, a Free entry-t, amely három évig készült a Sziget fesztiválon bulikázó lányokról; 17:45-kor a tizennyolc magyar zenekar és több száz zenész részvételével készült zenés utazást, a Balaton Methodot; 18:00-kor a fiatalos, laza egysorosokkal teli bűnfilmet, Az éjszakám a nappalodat; 20:00-kor az utóbbi idők legtöbb második legtöbb nézőjét vonzó Liza, a rókatündért (csak a Saul fiát látták többen); míg 22:20-kor pedig a budapesti útkereső fiatalság életét bemutató Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant.

Dokumentumfilmek

Kifejezetten erős lesz a mai nap, hiszen 13:45-kor vetítik a Meleg férfiak, hideg diktatúrákat, amelyben négy meleg srác felkutatja az idősebb generáció tagjainak rejtett titkait, miként élték meg identitásukat a szocializmus alatt; 14:15-kor a Driftert, amely Ricsiről, az egyszerű vidéki srácról szól, aki rally-versenyző akar lenni; 19:45-kor pedig a Káin gyermekeit, amely az 1984-es Bebukottak című dokumentumfilm gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik.

Kisjátékfilmek

A már fentebb említett filmes felsőoktatási intézmények hallgatóinak alkotásai egész nap műsoron lesznek, szinte minden órában lesz olyan K-val jelzett blokk, amiben fiatal alkotók munkái láthatók. Ezek közül érdemes benézni a K6-os (15:00) és K5-ös (16:40) blokkokra, amelyekben a Színház- és Filmművészeti Egyetem első végzett 6X6-os évfolyamának vizsgafilmjei is láthatók (Betonzaj, Boglárka, Határ); valamint a Metropolitan Egyetem (Ex-BKF) K4-es (18:15) és K3-as (20:10) blokkjaira, amelyekben szerepel az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Küstendorf fődíját, a Wartburg című filmjével Aranytojást elnyerő Borbás Dávid másik alkotása, a menekült-témát feldolgozó Sightseeing, a Faludi Filmszemle legjobb magyar filmegyetemi filmje, Bendó Zsuzsanna A báb című alkotása, amelyben egy apa és fia utoljára találkozik, de a búcsú nem a tervek szerint alakul; valamint Csoma Sándor 1990 Erdélyében játszódó Tabula Rasa című filmje.

Bendó Zsuzsanna: A báb
Bendó Zsuzsanna: A báb

A teljes program a 2. Magyar Filmhét honlapján látható, a jegyek 800 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu-n vásárolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik