Kultúra

Az Egyesült Államok eddigi elnökei egy szántóföld közepén várják az újjászületést

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 25. 19:45

A Fehér Háztól alig százötven kilométerre, a virginiai Croaker egy darabka földjén negyvenhárom, betonból öntött mellszobor áll – negyvenhárom amerikai elnök alakja.

A hat méter magas, egyenként 5-9 tonnát nyomó szobrokat egy Houstonban élő művész, David Aidickes készítette a kétezres évek elején a Williamsburgbe tervezett Presidential Park (Elnöki Park) nevet viselő turistalátványosság számára.

A park 2004-ben nyitott meg, de sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A negyvennegyedik elnök, a 2009-ben megválasztott Obama beiktatása után a tulajdonosoknak nem volt elegendő pénze – hatvanezer dollárja, azaz 17 millió forintja – ahhoz, hogy elkészíttessék az ő szobrát is, rövidesen pedig az egész parkot bezárták, a szobroknak pedig menniük kellett.

Egy közeli újrahasznosító telep tulajdonosa, Howard Hankins csapott le rájuk, de ahelyett, hogy elpusztította volna őket, inkább leparkolta mindegyiküket a saját farmján, gondolva, hogy később még jók lesznek valamire.

A farm értelemszerűen magánterület, így Hankins engedélye nélkül nem látogatható, de remélhetőleg a művek egyszer újra közszemlére kerülnek majd. Erre minden esény megvan, hiszen a férfi már adományokat gyűjt egy új múzeumra, ahol ezeket a szobrokat is elhelyezik majd.

Előbb azonban egy felújításra van szükségük, hiszen az időjárás viszontagságai, és a madarak már így is elég pusztítást okoztak rajtuk – nem beszélve Ronal Reagan szobráról, amibe nemrégiben villám csapott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.