Kultúra a világ egy fura hely

Az Egyesült Államok eddigi elnökei egy szántóföld közepén várják az újjászületést

A Fehér Háztól alig százötven kilométerre, a virginiai Croaker egy darabka földjén negyvenhárom, betonból öntött mellszobor áll – negyvenhárom amerikai elnök alakja.

A hat méter magas, egyenként 5-9 tonnát nyomó szobrokat egy Houstonban élő művész, David Aidickes készítette a kétezres évek elején a Williamsburgbe tervezett Presidential Park (Elnöki Park) nevet viselő turistalátványosság számára.

pres5

A park 2004-ben nyitott meg, de sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A negyvennegyedik elnök, a 2009-ben megválasztott Obama beiktatása után a tulajdonosoknak nem volt elegendő pénze – hatvanezer dollárja, azaz 17 millió forintja – ahhoz, hogy elkészíttessék az ő szobrát is, rövidesen pedig az egész parkot bezárták, a szobroknak pedig menniük kellett.

pres2

Egy közeli újrahasznosító telep tulajdonosa, Howard Hankins csapott le rájuk, de ahelyett, hogy elpusztította volna őket, inkább leparkolta mindegyiküket a saját farmján, gondolva, hogy később még jók lesznek valamire.

pres6

A farm értelemszerűen magánterület, így Hankins engedélye nélkül nem látogatható, de remélhetőleg a művek egyszer újra közszemlére kerülnek majd. Erre minden esény megvan, hiszen a férfi már adományokat gyűjt egy új múzeumra, ahol ezeket a szobrokat is elhelyezik majd.

Előbb azonban egy felújításra van szükségük, hiszen az időjárás viszontagságai, és a madarak már így is elég pusztítást okoztak rajtuk – nem beszélve Ronal Reagan szobráról, amibe nemrégiben villám csapott.

pres4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik