Kultúra

Az Egyesült Államok eddigi elnökei egy szántóföld közepén várják az újjászületést

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 25. 19:45

A Fehér Háztól alig százötven kilométerre, a virginiai Croaker egy darabka földjén negyvenhárom, betonból öntött mellszobor áll – negyvenhárom amerikai elnök alakja.

A hat méter magas, egyenként 5-9 tonnát nyomó szobrokat egy Houstonban élő művész, David Aidickes készítette a kétezres évek elején a Williamsburgbe tervezett Presidential Park (Elnöki Park) nevet viselő turistalátványosság számára.

A park 2004-ben nyitott meg, de sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A negyvennegyedik elnök, a 2009-ben megválasztott Obama beiktatása után a tulajdonosoknak nem volt elegendő pénze – hatvanezer dollárja, azaz 17 millió forintja – ahhoz, hogy elkészíttessék az ő szobrát is, rövidesen pedig az egész parkot bezárták, a szobroknak pedig menniük kellett.

Egy közeli újrahasznosító telep tulajdonosa, Howard Hankins csapott le rájuk, de ahelyett, hogy elpusztította volna őket, inkább leparkolta mindegyiküket a saját farmján, gondolva, hogy később még jók lesznek valamire.

A farm értelemszerűen magánterület, így Hankins engedélye nélkül nem látogatható, de remélhetőleg a művek egyszer újra közszemlére kerülnek majd. Erre minden esény megvan, hiszen a férfi már adományokat gyűjt egy új múzeumra, ahol ezeket a szobrokat is elhelyezik majd.

Előbb azonban egy felújításra van szükségük, hiszen az időjárás viszontagságai, és a madarak már így is elég pusztítást okoztak rajtuk – nem beszélve Ronal Reagan szobráról, amibe nemrégiben villám csapott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

A police officer (R) directs a woman carrying a bunch of flowers near the Manchester Arena in Manchester, northwest England on May 23, 2017 following a deadly terror attack at the concert at the venue the night before. 
Twenty two people have been killed and dozens injured in Britain's deadliest terror attack in over a decade after a suspected suicide bomber targeted fans leaving a concert of US singer Ariana Grande in Manchester. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.