Kultúra

A visszatérő dominálta az idei BAFTA-gálát

Alejandro González Iñárritu alkotása egyenesen tarolt a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia vasárnap esti díjkiosztóján.

A visszatérő vihette haza a fődíjak zömét az éjjel megrendezett 69. BAFTA-díjátadóról. A londoni Királyi Operaház színpadán a meglepetésvendégként feltűnő Tom Cruise jelentette be, hogy a tizenkét Oscarra jelölt bosszúwestern kapja a legjobb filmnek járó elismerést. Az alkotás a díjért A nagy dobás, a Kémek hídja, a Carol és a Spotlight című alkotásokkal versengett. A visszatérő főhősét játszó Leonardo DiCaprio vehette át a legjobb színészi teljesítményt elismerő – megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett – BAFTA-kitüntetést, és a film készítője: Alejandro González Iñárritu kapta a legjobb rendezőnek járó BAFTA-szobrot.

A visszatérőt összesen nyolc BAFTA-díjra jelölték, és ebből hatot el is vitt. A megtörtént eseményeken alapuló túlélődrámáé lett ugyanis a legjobb fényképezésért, a legjobb sminkért és a legjobb hangeffektusokért odaítélt elismerés is. Az operatőr, Emmanuel Lubezki sorozatban a harmadik BAFTA-díját vehette át, az előző két évben ugyanis a Gravitációért és a Birdmanért is övé lett a legjobb fényképezésért járó legrangosabb brit filmes elismerés.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Brie Larson vehette át A szoba című drámában nyújtott alakításáért. DiCaprio vetélytársai között Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) szerepelt a legjobb férfi főszereplő díjára jelöltek listáján. A mellékszereplők mezőnyének versenye brit sikereket hozott: Kate Winslet (Steve Jobs) és Mark Rylance (Kémek hídja) nyert ebben a kategóriában. Winslet Alicia Vikanderrel (Ex Machina), Rooney Marával (Carol), Jennifer Jason Leigh-vel (Aljas nyolcas) és Julie Waltersszel (Brooklyn) versengett, Rylance pedig Benicio del Toro (Sicario – A bérgyilkos), Christian Bale (A nagy dobás), Idris Elba (Beasts of No Nation) és Mark Ruffalo (Spotlight) elől zsebelte be a díjat.

A legtöbb – kilenc-kilenc – jelölést a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és a Steven Spielberg rendezte Kémek hídja kapta. A Spielberg-film ugyanakkor csak Rylance mellékszereplői alakításáért részesült BAFTA-díjban, a Carol készítői és szereplői pedig a Golden Globe után ezt a díjkiosztót is bebukták és üres kézzel távoztak a bohém londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaházból.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik