Kultúra

Ókovács kinézte magának az Operaház legpatinásabb termét

Az intézmény közlése szerint a volt előszobába kerül az igazgató irodája, de a Székely-termet is igénybe veszi reprezentációs célokra.

Saját munkatársait is meglepte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter azzal, hogy kisajátítja az épület legpatinásabb termét – írja a HVG.hu. Többen egyenesen arról beszélnek, hogy ide költözteti az irodáját.

A Székely Bertalan-terem az operaházi turisztikai vezetéseknek is központi attrakciója, emellettcéges és egyéb reprezentatív célokra is ki szokták adni. A költözéssel annak a lehetősége is megszűnhet, hogy a turistacsoportok vezetővel látogassák a termet, bár az Operaház szerint erre nyáron továbbra is lehetőség lesz.

Az Operaház a lapnak azt írta: Ókovács új irodája a Székely-terem és a Nagyterem közti, eddigi előszobába kerül. Teljesen szeparált lesz, de bármikor összenyitható az egyik páhollyal, azaz új főigazgatói páholy is lesz, mégpedig a Sissi-páholy, ahol annak idején a magyar királyné nézte az előadásokat.

Az Operaház hivatalos válasza szerint a jövőben az Opera főigazgatója is a Székely-teremben tartja fontosabb tárgyalásait, fogadja az Opera VIP-vendégeit, és az ünnepélyes dokumentumokat is itt írják alá. A korábbi főigazgatói szobából is kerülnek ide bútorok, dísztárgyak.

A portál forrásai szerint Ókovácsnak már több vitatott húzása volt, azt a szabályt sem tartotta be, hogy a Királyi Páholyba csak a legnagyobb közjogi méltóságok tehetik be a lábukat. Orbán Ráhel is foglalt már itt helyet és pezsgőzött barátaival, valamint a főigazgatóval.

Az Operaház reagált

A nap folyamán a Magyar Állami Operaház helyesbítést küldött. Azt írják, két éve zajlik az Andrássy úti épület funkcióváltása, az Aula+ nevű projekt. A 2018-ra befejeződő projekt lényege, hogy több, eddig csak a dolgozók által használt helyiséget megnyitnak a nagyközönségnek, több funkció a Hajós utca 13-15. alá költözik, nyílik a főépületben egy OperaCafé és egy OperaShop (szóval egy kávézó és egy szuvenírbolt).

A közlemény sok-sok sor után rátér a lényegre: a szerintük üresen álló Székely-teremben fogja a főigazgató majd fogadni a VIP-vendégeket. A teremben megmaradnak az exkluzív rendezvények, de a hangversenyek, koncertek elkerülnek innen. Mellesleg a kandallóhoz kerül majd egy antik íróasztal is két székkel, ünnepélyes aláírások céljából.

A kifejezetten kis méretű, ám szeparált új főigazgatói dolgozószoba a Székely-terem es a nagyterem közé kerül, egy eddig előszobaként funkcionáló térbe, amely a rendezvények idejére is biztosítja a nyugodt, zavartalan munkavégzést, ugyanakkor közvetlen kapcsolatot jelent a színházban zajló próbákkal, előadásokkal, és bármikor összenyitható a proszcénium egyik páholyával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik