Kultúra

Visszatér a Muse, érkezik a The Last Shadow Puppets is a Szigetre

Ha valaki nagyon aggódna, idén sem marad a fesztivál David Guetta nélkül, de újra érkezik Róisín Murphy is.

A most bejelentett nevek szinte mindegyike friss zenei anyaggal érkezik, jön pár nagy visszatérő, és több fellépőt először most, a Sziget színpadain láthatunk élőben. Elsőként említhetnénk a Sziget kívánsággépének 2-dik helyezettjét, a Muse-t, amely a Drones című albummal jött ki nemrégiben. Ők ma egyértelműen a világ egyik legjelentősebb kortárs rockzenekarának számítanak, stadionokat töltenek meg a turnéikon, minden fesztiválon, ahol fellépnek, főzenekarnak számítanak és ugyan már kétszer is meghódították a Sziget közönségét, most is biztosak lehetünk benne, hogy idén is ők lesznek a Nagyszínpad egyik legnagyobb dobása – derül ki a fesztivál közleményéből.

A Muse-t csak egy zenekar tudta megelőzni a Nagyszínpad kívánságlistáján, ez pedig az Arctic Monkeys. Az idei évet azonban Alex Turner Arctic Monkeys-főnök a The Last Shadow Puppets formációnak szenteli, ezért ezzel a bandával teszi tiszteletét a Szigeten. 2007-2008 egyik legnagyobb könnyűzenei szenzációja volt az Alex Turner és Miles Kane cimborája által összehozott szupergroup, a The Last Shadow Puppets. Nyolc év csend után idén januárban a Bad Habits kislemezzel tért vissza a számos brit díjjal kitüntetett zenekar, április elsején pedig végre megjelenik az Everything You’ve Come To Expect címre keresztelt második album. Tavaszi koncertjeik már teltházasak, az új dalokat és fellépéseiket hatalmas várakozás előzi meg, így biztosan kijelenthető, hogy 2016 egyik legfontosabb zenei szereplője érkezik a Szigetre, amiben az Arctic Monkeys rajongók sem fognak csalódni.

Látványos show-val tér vissza a világ talán leghíresebb, korunk legnépszerűbb elektronikus tánczenéit jegyző DJ-je, David Guetta a Szigetre. Bármelyik kontinensen is jár, rendre több tízezres tömeg előtt lép a keverőpult mögé; a Facebookon közel hatvanmillió rajongója van, videóinak nézőszáma a YouTube-on pedig már meghaladta a Föld lakosságának felét. Legutóbbi nagylemeze, a Listen 2014 novemberében jelent meg, idén pedig ő lesz a foci EB himnuszának szerzője és előadója.

A kultikus elektro- dance-pop Moloko zenekar énekesnőjeként befutott Róisín Murphy szólóban is sikeres karriert tudhat maga mögött, 2005-ben és 2007-ben megjelent lemezeit mind a közönség, mind a szakma az egekig magasztalta. Az elmúlt években ugyan csak pár kislemezt és vendégszereplést (pl. Crookers, Fatboy Slim) hallhattunk tőle, de szerencsére tavaly májusban megjelent a várva-várt harmadik lemeze is. A Hairless Toys névre keresztelt album karrierjének talán legerősebb darabja, amit az A38 sátrában hallhatunk majd.

Rajtuk kívül érkezik még a fülbemászó Ho Hey című indie-folk slágerrel pörgő The Lumineers, az Years & Years elektropoptrió, a walesi Bullet For My Valentine rockzenekar, az énekes-dalszerző Jess Glynne, az ausztrál Parkway Drive, a német K.I.Z., az amerikai The Neighbourhood, a holland Kovacs, a kanadai Datsik és az ugyancsak holland Rico & Sticks is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik