Kultúra

Budapesti csodák: Az óriásbagolynak látszó méhkas

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 04. 19:42

Az épület, amely előtt az összes turista elhalad a Vár felé igyekezve, szépségét azonban kevesen ismerik fel.

A Lánchídtól és a Deák Ferenc tértől néhány perc sétányira, a város szívében álló MÁT-bankház története a millennium évébe, 1896-ba nyúlik vissza. A Magyar Általános Takarékpénztár ekkor vásárolta meg a József Nádor térre néző, 1865-ben háromszintessé bővített házat, amely egykor az első magyar zsidó írónőként és az első magyar női fordítóként ismert Wohl Janka lakását rejtette.

Wohl rengeteget tett a nők műveltségének és ízlésének fejlesztéséért, testvérével, Stefániával együtt alapították meg a Nők Munkaköre című lapot, korábban pedig a Divatot szerkesztették. Szalonjukban a kor legnagyobbjai, így Arany János, Liszt Ferenc, Trefort Ágoston és Zichy Géza gróf is megfordult.

A mai épület elődje 1870 körül

Az épületet a MÁT lebontotta, hogy itt építhesse fel székházát, melynek megtervezésére a többek közt a Wenckheim-palotával (ma a Szabó Ervin Könyvtár központi épülete) már bizonyított Meinig Artúrt kérték fel. A négyemeletes, szecessziós motívumokkal gazdagon díszített épületet 1900-ban adták át, földszintjén pedig azóta is bankfiók működik, most épp a Merkantilé.

A tér József Attila utca felőli oldalának képe ma

A díszes, Jungfer Gyula műhelyében készült kapu

Amely máig őrzi a Magyar Általános Takarékpénztár nevét

A méhkas csúcsa, vagy a bagoly szemei és csőre?

A díszes, szecessziós korlátok szerencsére kivétel nélkül túlélték a világháborút

De még a homlokzat közepén lévő, méhkast mintázó épületkerámia is – a méhkas és a méhek egyébként a takarékoskodás szimbólumaként az összes, századforduló körül épült takarékpénztári épület vagy bankfiók falán megtalálható.

Ha Ön is kíváncsi Budapest rejtett szépségeire, ne feledje a legfőbb szabályt:

nézzen felfelé, csodákat találhat,

vagy kövesse itt Budapest rejtett szépségeiről szóló sorozatunkat, melyben korábban megemlékeztünk már a magyar szabadkőművesek Podmaniczky utcai székházáról, a Városliget szomszédságában álló lovagvárról, a Múzeumkert árnyékában álló titkos alkimista laboratóriumról, az elfelejtett Dob utcai Horthy-freskóról, a kelenföldi erőmű irányítóterméről, a Nagykörútra költözött firenzei palotáról, Hitchcock Psychojának házáról Zuglóban, a magányos józsefvárosi templomtoronyról, vagy épp a férjét hazaváró márványmenyasszonyról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.