Kultúra

Meghalt Frank Finlay

Az Arany Glóbuszra és Oscar-díjra jelölt színészt 89 éves korában érte a halál.

Elhunyt Frank Finlay brit színész, aki elsősorban A három testőr-filmek Porthosaként, továbbá az 1965-ös Othello Iagójaként vált ismertté, akinek megformálásáért 1966-ban Golden Globe-ra és Oscarra is jelölték.

Az 1926-ban az angliai Farnworth városában született Francis Finlay az ’50-es évek második felében kezdte színészi pályafutását és az évtizedek során olyan produkciókban tűnt fel, mint A hosszútávfutó magányossága, A leghosszabb nap, a Clouseau felügyelő, A halász cipője, a Viszontlátásra a pokolban, a Dilettáns zsaroló, a Kiszolgáltatott célpont, a Shaft Afrikában, a Vadlibák, A katona hazatér, A kulcs, Az életerő, az Egy apáca szerelme, az Ó, azok az angolok!, az Álomherceg, A hét legfőbb bűn, A zongorista és a Csendes kiáltás.

A három testőr egyikét, Porthos karakterét három filmben is eljátszotta, ezek A három testőr – A királyné nyaklánca (1973), A négy testőr (1974) és A testőrök visszatérnek (1989) című alkotások voltak. Frank Finlay utolsó szerepét a 2008-ban készült Four Seasons című minisorozatban játszotta.

Forrás: Variety, IMDb

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik