Kultúra

A legrangosabb francia filmes díjra jelölték a Saul fiát

Kihirdették az idei Césár-díjak jelöltjeit, melyek között Nemes Jeles László alkotása a legjobb idegennyelvű film kategóriában indul.

Az Académie des Arts et Techniques du Cinéma, azaz a francia filmakadémia közzétette a 2016-os Césár-díjak jelöltjeit, melyek között a legjobb idegennyelvű film kategóriában a Saul fia is esélyes a győzelemre. Nemes Jeles László Arany Glóbuszt nyert és immár Oscar-jelölt holokausztdrámájának riválisai a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), a Jaco Van Dormael írta és rendezte Legújabb testamentum, az olasz Nanni Moretti Mia madre című drámája, a Michael Caine és Harvey Keitel főszereplésével készült Ifjúság, a belga Guillaume és Stéphane Malandrin páros Je suis mort mais j’ai des amis című vígjátéka, valamint Jafar Panahi különleges iráni dramedy-je, a Taxi Teherán lesznek.

A 41. Césár-díjak egyik legnagyobb favoritja egyébként éppen az a Deniz Gamze Ergüven írta és rendezte Mustang, amely az idei Oscaron is a Saul fia legfőbb ellenfeleként indul majd. A török nők elnyomásáról szóló drámát a francia filmintézet kilenc kategóriában jelölte, így a Mustang többek között a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb első film, a legjobb fényképezés és a legjobb vágás elismerésére is esélyes. A Césár-díjakat idén két nappal az Oscar-gála előtt, február 26-án a párizsi Théâtre du Châtelet-ben fogják kiosztani.

Forrás: Deadline, IMDb

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik